Károsabb az antibiotikum, mint hittük

Az antibiotikumok használata igen elterjedt, világszerte a felnőttek 40, a gyermekek 70 százaléka él évente legalább egyszer ilyen szerrel. Megfelelően használva a gyógyszer elpusztítja a káros baktériumokat, de az esetek tizedében nem kívánt mellékhatások lehetnek: felborulhat a bél normál flórájának összetétele, a cukoranyagcsere és az immunrendszer is.

Az antibiotikum-használat igen elterjedt, világszerte a felnőttek 40, a gyermekek 70 százaléka él évente legalább egyszer ezzel a gyógyító módszerrel. Megfelelően használva a szer elpusztítja a kártékony baktériumokat, azonban az esetek egytizedében nem kívánt mellékhatások jelentkeznek. A kezelés hatására a bél normál flórájának összetétele felborul, és csak mostanában kezdjük egyre inkább megérteni, hogy a szimbiózis ilyen károsodása a biológiai folyamatok milyen széles spektrumába képes beleavatkozni (például: cukoranyagcsere, emésztés, immunrendszer és viselkedés).

A Gut oldalain bemutatott tanulmány egérkísérletes modellben vizsgálta a szokványos antibiotikumok hatását. Andrey Morgun professzor és az Oregoni Állami Egyetem munkatársai arra a következtetésre jutottak, hogy a kezelés nem csupán a bélflórát irtotta ki gátolva ezzel egyes immunfolyamatokat, hanem elpusztította a bélhámsejteket is. A szóban forgó elemek érintkeznek a béltartalommal, és alapvető szerepet töltenek be a folyadék, a cukor és a tápanyagok felszívódásában.

Emellett sérül a bálsejtek és a baktériumok közötti kétoldali kommunikáció is, ami nem csupán felszívódási zavarok és hasmenés forrása lehet, de egyes immunfunkció sérülése miatt elhízáshoz, depresszióhoz és allergiás betegségekhez is vezethet. A károsodás már a sejtek energiatermelő részecskéiben, a mitokondriumokban is megnyilvánul.

Ha szeretne még olvasni az antibiotikumokról, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Antibiotikum: vírusok ellen nem segít