Antibiotikum: vírusok ellen nem segít

Minden orvos tudja, hogy vírusfertőzés esetén nem segít az antibiotikum. A legtöbb légúti fertőzést, beleértve az egyszerű megfázást (náthát) is, nem szabad antibiotikummal kezelni, írja a New York Times weboldala. A tüsszögés, orrfolyás, a torokfájás, a köhögés, a hőemelkedés és a fejfájás – a nátha megannyi tünete – egyáltalán nem reagál az antibiotikumra.

A fenti állítás igaz a legtöbb arcüreggyulladásra, az akut hörghurutra (bronchitis) és a torokfájás leggyakoribb eseteire is, az utóbbinál azonban a – pozitív teszttel igazolt – streptococcusos garat (torok) kivételt jelent. Gyakrabban fordul elő, hogy a torokfájás kísérő tünetei (többek között ilyen a köhögés, az orrfolyás és a rekedtség) inkább vírusos eredetű torokgyulladásra utalnak.

Indokolatlanul felírják

Minden orvos tudja, hogy vírusfertőzés esetén nem segít az antibiotikum. Mégis sokan felírják, indokolatlanul. Az Egyesült Államokban az orvosok évente 150 millió antibiotikumot rendelnek a betegeknek, és szakértők becslése szerint ezeknek a negyede-fele felesleges. (De szívesen megnéznék egy hasonló magyarországi statisztikát! Ám tudtommal nincs ilyen.)

Miért is baj a sok indokolatlanul szedett antibiotikum? Több okból. Felesleges kiadás a betegnek, nemkívánatos mellékhatásokkal jár, és elősegíti az adott hatóanyagnak ellenálló (rezisztens) baktériumtörzsek kifejlődését. Mindezek miatt fontos, hogy az orvosok csak akkor rendeljenek antibiotikumot, ha az adott fertőzés kezelése ezt feltétlenül megkívánja.

No de hogyan érheti el ezt a beteg? Az amerikai lap szerint úgy, hogy orvosát bevonva, közös döntéshozatalra törekszik. Ha az orvos osztozik a beteg kétségeiben, aggodalmaiban, ismeri a kórtörténetét, akkor kisebb az esély arra, hogy nem megfelelő gyógyszert írjon fel. (Lehet, hogy ez Amerikában így működhet, de tapasztalataim szerint a magyar orvosok nem szeretik, ha a beteg „beleszól” a terápiába.)

(Angolból fordította: K. G.)

Ha szererne még olvasni az antibiotikumokról, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Károsabb az antibiotikum, mint hittük