Hogyan lehet télálló a bőrünk?

Alig van szervünk, amely télen annyira elhasználódik, mint a bőr. A helyiségek száraz levegője ugyanúgy árt neki, mint a fagyos szél. Ezekben a hónapokban meg kell védenünk bőrünket a hő- és nedvességveszteségtől, különben gyulladás és ekcéma is jelentkezhet. A hideg széltől különösen az arc és a kéz szenved, de egy jó tejsavós fürdő regenerálja a bőrt.

A bőr már 8 fokban is sokkal érzékenyebb, mert alacsony hőmérsékleten csaknem teljesen leállítja a faggyútermelést, így hiányzik a természetes védőréteg. Az arc és a kéz is szenved: a bőr megfeszül, repedezett lesz, és hajlamossá válik a bőrbetegségekre, például az ekcémára, pikkelysömörre, a vírusok és a gombák szétterjedhetnek.

Kenjük be, takarjuk el

Ha hidegről melegre váltunk, megnyílnak a pórusok, és a bőr sok nedvességet lead. A piros arc ez esetben nem a sugárzó egészség jele, hanem a heves reakcióé, amit gyakran kísér viszketés.

Védenek a zsíros krémek

A világ hideg régióiban az ember mindig is védte a bőrét zsírral. Jól bekrémezve nem árt annyira a hideg, a szél és a szárazság. Különösen az időseknek és a gyermekeknek van szükségük e védelemre, akiknek a bőre sokkal szárazabb. A nők, akik nyáron hidratáló emulziókra esküsznek, télen váltsanak nagy zsírtartalmú krémre. Az alkoholos vagy szappanos tisztítószerek agresszívak, alkalmasabbak a szappanmentes tisztító folyadékok.

Érzékeny bőrre

A kezünket minden mosás után célszerű bekrémezni. Az érzékeny bőrre a panthenol tartalmú termékek különösen alkalmasak, mivel ezek felgyorsítják a bőr regenerálódását. Nagyon alkalmasak a karbamid tartalmú krémek is, mert a karbamid megköti a bőr nedvességtartalmát. A tannin tartalmú krémek a viszketés ellen hatásosak.

Téli sportoknál vigyázat!

Téli sportoknál a bőr még több extrém körülménynek van kitéve. A már amúgy is alacsony hőmérsékletet gyors haladás közben még hidegebbnek érezzük, és a menetszél tovább csökkenti a bőr hőmérsékletét. Ehhez jön az erős UV-sugárzás a magas hegyekben. A hó visszatükrözi a nap sugarait, így erős fényvédő szükséges, vagy akár UV-blokkoló is. Fontos, hogy a szánkat is megvédjük naptejjel.

Tejsavó, a természetes ápolószer

A szamártejes fürdők nagyon népszerűek voltak az ókori Rómában. A legenda szerint Kleopátra is ebben fürdött. Lényegesen olcsóbb a tejsavós fürdő, mert a tejsavó ideális bőrápoló. A rendszeres fürdő és mosdás édes savóban kitűnő erőforrás az egész test számára. A savanyú savó ideális ekcéma és dermatitis ellen.

A tejsav a savköpeny részeként védi a bőr külső rétegét a baktériumok ellen. A bőr megújul, megtisztul és védett a kiszáradástól, mivel a tejsav képes megkötni a vizet.

Két-három liter tejsavó vagy 300 g tejsavópor elég egy terápiás fürdőhöz körülbelül 37 fok hőmérsékleten. Szappan és sampon nem szükséges. A fürdő után a tejsavófilm a bőrön szárad meg. Vattára felitatott tiszta tejsavóval ápolhatjuk az arcbőrt is. Tejsavóport és fürdőkeveréket a gyógyszertárakban és bioboltokban lehet vásárolni.

(Németből fordította: Koncz László)

 

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés