Hogyan lehet télálló a bőrünk?

Alig van szervünk, amely télen annyira elhasználódik, mint a bőr. A helyiségek száraz levegője ugyanúgy árt neki, mint a fagyos szél. Ezekben a hónapokban meg kell védenünk bőrünket a hő- és nedvességveszteségtől, különben gyulladás és ekcéma is jelentkezhet. A hideg széltől különösen az arc és a kéz szenved, de egy jó tejsavós fürdő regenerálja a bőrt.

A bőr már 8 fokban is sokkal érzékenyebb, mert alacsony hőmérsékleten csaknem teljesen leállítja a faggyútermelést, így hiányzik a természetes védőréteg. Az arc és a kéz is szenved: a bőr megfeszül, repedezett lesz, és hajlamossá válik a bőrbetegségekre, például az ekcémára, pikkelysömörre, a vírusok és a gombák szétterjedhetnek.

Kenjük be, takarjuk el

Ha hidegről melegre váltunk, megnyílnak a pórusok, és a bőr sok nedvességet lead. A piros arc ez esetben nem a sugárzó egészség jele, hanem a heves reakcióé, amit gyakran kísér viszketés.

Védenek a zsíros krémek

A világ hideg régióiban az ember mindig is védte a bőrét zsírral. Jól bekrémezve nem árt annyira a hideg, a szél és a szárazság. Különösen az időseknek és a gyermekeknek van szükségük e védelemre, akiknek a bőre sokkal szárazabb. A nők, akik nyáron hidratáló emulziókra esküsznek, télen váltsanak nagy zsírtartalmú krémre. Az alkoholos vagy szappanos tisztítószerek agresszívak, alkalmasabbak a szappanmentes tisztító folyadékok.

Érzékeny bőrre

A kezünket minden mosás után célszerű bekrémezni. Az érzékeny bőrre a panthenol tartalmú termékek különösen alkalmasak, mivel ezek felgyorsítják a bőr regenerálódását. Nagyon alkalmasak a karbamid tartalmú krémek is, mert a karbamid megköti a bőr nedvességtartalmát. A tannin tartalmú krémek a viszketés ellen hatásosak.

Téli sportoknál vigyázat!

Téli sportoknál a bőr még több extrém körülménynek van kitéve. A már amúgy is alacsony hőmérsékletet gyors haladás közben még hidegebbnek érezzük, és a menetszél tovább csökkenti a bőr hőmérsékletét. Ehhez jön az erős UV-sugárzás a magas hegyekben. A hó visszatükrözi a nap sugarait, így erős fényvédő szükséges, vagy akár UV-blokkoló is. Fontos, hogy a szánkat is megvédjük naptejjel.

Tejsavó, a természetes ápolószer

A szamártejes fürdők nagyon népszerűek voltak az ókori Rómában. A legenda szerint Kleopátra is ebben fürdött. Lényegesen olcsóbb a tejsavós fürdő, mert a tejsavó ideális bőrápoló. A rendszeres fürdő és mosdás édes savóban kitűnő erőforrás az egész test számára. A savanyú savó ideális ekcéma és dermatitis ellen.

A tejsav a savköpeny részeként védi a bőr külső rétegét a baktériumok ellen. A bőr megújul, megtisztul és védett a kiszáradástól, mivel a tejsav képes megkötni a vizet.

Két-három liter tejsavó vagy 300 g tejsavópor elég egy terápiás fürdőhöz körülbelül 37 fok hőmérsékleten. Szappan és sampon nem szükséges. A fürdő után a tejsavófilm a bőrön szárad meg. Vattára felitatott tiszta tejsavóval ápolhatjuk az arcbőrt is. Tejsavóport és fürdőkeveréket a gyógyszertárakban és bioboltokban lehet vásárolni.

(Németből fordította: Koncz László)