Gyógynövények a szép bőrért

Szerényen nőnek az út szélén, az erdőkben és réteken, többnyire jelentéktelenek. De tudjuk, sok növényben, virágban gyógyító erő lakozik, amely nem csak az egészséget segíti elő, hanem széppé is tesz. A növényekből készült krémek, maszkok vagy testápolók sugárzó arcszínt, bársonyos bőrt kölcsönözhetnek. Lássuk, hogy melyik növény mely bőrtípusra alkalmas.

Hogyan lehet télálló a bőrünk?

Alig van szervünk, amely télen annyira elhasználódik, mint a bőr. A helyiségek száraz levegője ugyanúgy árt neki, mint a fagyos szél. Ezekben a hónapokban meg kell védenünk bőrünket a hő- és nedvességveszteségtől, különben gyulladás és ekcéma is jelentkezhet. A hideg széltől különösen az arc és a kéz szenved, de egy jó tejsavós fürdő regenerálja a bőrt.

Pikkelysömör és almaborecet

A pikkelysömör olyan betegség, amelyben a bőr megvastagszik, és vörös foltok jelennek meg rajta. A foltok viszkethetnek, szárazak, néha fájdalmasak. A pikkelysömör idült betegség, jelenleg nincs ismert gyógymódja, kialakulásában genetikai tényezők és az immunrendszer játszik szerepet. Vannak, akik házi receptekkel igyekeznek enyhíteni a tüneteken.

Pikkelysömör – a rejtőzködők betegsége

Nem vesszük elég komolyan, pedig sok az érintett, és a kellemetlen tünetek mellett komoly következményei is lehetnek. A pikkelysömör a rejtőzködők betegsége, az egész szervezetet érintő krónikus gyulladásos megbetegedés. Az érintettekre és az őket érő hátrányokra az október 29-i nemzetközi Pikkelysömör Világnap hivatott felhívni a figyelmet világszerte.

A pikkelysömör, az elhízás és a cukorbetegség

A pikkelysömör összefüggésbe hozható a súlygyarapodással és a 2-es típusú cukorbetegséggel is. A szakemberek megállapították, hogy a cukorbetegeknél ötven százalékkal nagyobb az esélye a pikkelysömör megjelenésének, mint azoknál, akik nem cukorbetegek. Az is kiderült, hogy a pikkelysömör kockázata annál magasabb volt, minél több volt valakin a súlyfelesleg.

Ismerje meg a csodás andirobát!

Az andiroba olaj nálunk még nem túl elterjedt, de érdemes vele megismerkedni, mert rengeteg hasznos tulajdonsága van. Jó pikkelysömörre, bőrgyulladásokra, fájdalomcsillapító masszázsra. Az olaj Dél-Amerikából, az amazóniai erdőkben élő fa magjából származik. A sokszögű dió formájú mag adja az olajat, egy liter olajhoz kb. 5 kg dióra van szükség.

Szamártej allergia ellen

Ferenc pápa elmondta, hogy csecsemőként szamártejen nevelkedett, nemrégiben pedig arról lehetett olvasni, hogy a szamártej asztma, ekcéma vagy pikkelysömör ellen is hatékonynak bizonyul. Mivel a szamártej laktózban gazdag, de zsírban szegény, ez a tej hasonlít leginkább az anyatejhez, és azok is bátran fogyaszthatják, akik a tehéntejre allergiásak.

Csökkentheti a pikkelysömör kockázatát a kimerítő edzés

Azok a nők, akik keményen edzenek, távol tarthatják maguktól a psoriasist, vagyis közismertebb nevén a pikkelysömört, adták hírül a Harvard Egyetem kutatói. A pikkelysömör egy immunbetegség, a bőr gyulladásos hámlását okozza. Egy új kutatás szerint a heti legalább 3 órás erőteljes testmozgás azonban akár 25-30 százalékkal is csökkentheti a kockázatot.