Pikkelysömör – a rejtőzködők betegsége

Nem vesszük elég komolyan, pedig sok az érintett, és a kellemetlen tünetek mellett komoly következményei is lehetnek. A pikkelysömör a rejtőzködők betegsége, az egész szervezetet érintő krónikus gyulladásos megbetegedés. Az érintettekre és az őket érő hátrányokra az október 29-i nemzetközi Pikkelysömör Világnap hivatott felhívni a figyelmet világszerte.

A pikkelysömör a bőrön jellegzetes, pikkelyesen hámló, gyulladt foltokat okoz. Bármely testtájon jelentkezhet, de leggyakrabban a térden, könyökön és a hajas fejbőrön alakulnak ki a tünetek. A népesség 1,5-2%-át, tehát Magyarországon kb. 150-200 ezer, világszerte becslések szerint mintegy 120 millió embert érint a megbetegedés. Fontos, hogy az érintettek tisztában legyenek a betegség lényegével, miszerint a pikkelysömör az egész szervezetet érintő immunmediált gyulladásos megbetegedés.

A bőrtünetek kezelhetők

Az érintettekre jellemző a rejtőzködés, és a megoldások keresése helyett inkább az elszigetelődést választják. Pedig a betegség tünetmentessé tehető. Enyhe esetekben a helyi kezelés lehet hatásos, míg a súlyosabb, kiterjedtebb, illetve társbetegségekkel együtt járó esetekben a szisztémásan, belsőleg alkalmazott kezelés járhat eredménnyel. Emellett a jó életminőség elérésében komoly szerepe van a rendszeres testmozgásnak és a diétának is.

Nagyon fontos, hogy a pikkelysömörrel élők orvoshoz forduljanak, mivel súlyosabb esetben komoly következményekkel is jár a betegség. A bőrön jelentkező tüneteken kívül nem ritkán kialakul a körmök elváltozása, sőt az ízületek gyulladása is, ami fájdalommal jár, és idővel az érintett ízületek roncsolódásához és mozgáskorlátozottsághoz vezethet.

Feltétlenül említést érdemelnek a pikkelysömörhöz társuló pszichés jelenségek, amelyek hatással vannak a betegek szociális életére – ma már a WHO is hangsúlyozza, hogy a kórkép jelentős pszichoszociális terhet jelent. A tünetek okozta szégyenérzet, az önbecsülés hiánya és a szorongás következményeként az érintettek gyakran elszigetelődnek egészséges társaiktól, ez pedig negatív társadalmi-gazdasági hatásokhoz is vezet.

A legfontosabb, hogy tisztában legyünk vele: a pikkelysömör az immunrendszer krónikus betegsége, ami nem fertőz. Kiemelt szerepe van a betegséggel kapcsolatos általános tévhitek eloszlatásának, valamint az ismeretterjesztésnek a betegek körében. A lehetőség a megfelelő kezelésre adott, de sajnos az a tapasztalat, hogy sok beteg az ismeretek hiánya miatt nem jut el idáig” – mondta el dr. Holló Péter egyetemi docens, a Semmelweis Egyetem Bőrgyógyászati és Bőronkológiai Klinika Psoriasis Centrumának vezetője.

Fontos, hogy a betegek a panaszaikkal bőrgyógyászhoz forduljanak, súlyosabb esetben pedig érdemes valamely speciális terápiás lehetőségekkel is rendelkező klinikát, vagy a pszoriázis kezelésében nagy tapasztalattal rendelkező kórházi centrumot felkeresniük.

A bőrgyógyászati centrumok elérhetőségei a www.pszorigo.hu honlapon is megtalálhatók.

Bővebben olvashat a betegségről egy megjelent cikkünkben.