Pikkelysömör és almaborecet

A pikkelysömör olyan betegség, amelyben a bőr megvastagszik, és vörös foltok jelennek meg rajta. A foltok viszkethetnek, szárazak, néha fájdalmasak. A pikkelysömör idült betegség, jelenleg nincs ismert gyógymódja, kialakulásában genetikai tényezők és az immunrendszer játszik szerepet. Vannak, akik házi receptekkel igyekeznek enyhíteni a tüneteken.

A tünetek néha javulnak vagy eltűnni látszanak, máskor rosszabbodnak. Bizonyos okok kiválthatják a tünetek fellángolását, de ami az egyik betegnél segít, másoknál hatástalan lehet.

Van, akinek használ

Almaborecet

Az almaborecetet a múltban fertőtlenítőként és ételtartósításra használták. Újabban pozitív egészségügyi hatásai kapcsán lett népszerű. A kutatások még nem igazolták az orvosi célokra történő alkalmazásának hasznát és kockázatait, de sokan állítják, hogy segített nekik. A jelzett jótékony hatások:

  • segíti az emésztést
  • támogatja az immunrendszert
  • javítja a haj és a bőr egészségét és kinézetét
  • segíti a vércukorszint szabályozását

Segíthet az almaborecet?

Csíraölő tulajdonságai miatt az almabor ecet enyhítheti a pikkelysömör miatti viszketést vagy irritációt, főleg a hajas fejbőrön. A javaslat szerint az almaborecetet közvetlenül a fejbőrre kell juttatni hetente néhányszor. Az állapot heteken belül javulást mutat. Használatának eddig semmilyen kockázata nem mutatkozott. Ha viszont a fejbőr repedezett, vérzik, vagy nyílt seb van rajta, az almaborecet további fájdalmat és irritációt okozhat.

Más gyógyító hatású szerek

Sokan keresnek természetes ellenszert pikkelysömörre. Ilyen egyszerű szer az aloe vera. A növény leveleiből közvetlenül kipréselhető gélje jól ismert szer vágott sebek, égések, bőrirritációk esetén, nedvesítő, hidratáló hatása enyhítheti a pikkelysömörrel járó kellemetlenségeket.

A kapszaicin a csípős paprikában található anyag. A kutatások azt találták, hogy helyi hatású krémek összetevőjeként csökkentheti a gyulladást és a pikkelysömörrel járó kellemetlenségeket.

A holt-tengeri sók vagy keserűsók a kád meleg vizéhez adagolva csillapíthatják a viszketést és más kellemetlenségeket. A sók úgy hatnak, hogy folyadékot vonnak ki a szövetekből, csökkentve az ödémát. Ne felejtsük el a sós fürdő után hidratálni a bőrt, hogy pótoljuk a nedvességet.

A zab természetes bőrnyugtató. Gyakran használják a bárányhimlővel járó bőrviszketés, vagy pl. pikkelysömörnél. A zab betehető közvetlenül a fürdővízbe, esetleg egy szövetzacskóba, és úgy tesszük a kádba vagy dörzsöljük meg vele a bőrt. Zabpépet közvetlenül is kenhetünk az érintett bőrfelületre.

A kurkuma gazdag antioxidánsokban és más gyulladásgátló anyagokban. A kutatások szerint számos állapot kezelésére hatékony lehet. Élelmiszerként vagy gyógyhatású szerként a kurkumát mártásokhoz és más ételekhez adagolhatjuk. Táplálékkiegészítőként is szedhető.

Az almaborecet és más táplálékkiegészítők segíthetnek a pikkelysömör kezelésében, de nem mindig és mindenkinél. Alkalmazásuk lényegében a viszketés és az állapottal járó más kellemetlenségek enyhítésére korlátozódik. Nem gyógyítják a betegséget. Állapotrosszabbodás esetén azonnal hagyják abba alkalmazásukat, és konzultáljanak orvosukkal.

(Angolból fordította: Korom Lajos)