Házi fűszerpatika, izzadt láb, száraz bőr

Nyáron számos gyógy- és fűszernövény begyűjtésével magunk is kialakíthatunk egyfajta házipatikát, afféle „fűszerbázist”, amit később igen hasznosan fel tudunk használni. Emellett más időszerű témákról is szól Németh Imréné Éva fitoterapeuta természetgyógyász cikke, amelyben tanácsokat ad a nyári hőségben fokozott izzadás, bőrszárazság és leégés esetére.

Kókuszolaj az arcbőrre: nézzünk utána a mítoszoknak

A kókuszolajat előbb kikiáltották egészséges reformételnek, mára viszont úgy tűnik, hogy tévesen. Mint kiderült, a kókuszolaj telített zsírsavakat tartalmaz, „rossz” koleszterint termel. Amíg a tudósok ezen vitatkoznak, nézzük a külsődleges használatot, mert ez az olaj állítólag az arcbőr varázslója. Miként használható a kókuszolaj arcra, testre?

Gyógynövények a szép bőrért

Szerényen nőnek az út szélén, az erdőkben és réteken, többnyire jelentéktelenek. De tudjuk, sok növényben, virágban gyógyító erő lakozik, amely nem csak az egészséget segíti elő, hanem széppé is tesz. A növényekből készült krémek, maszkok vagy testápolók sugárzó arcszínt, bársonyos bőrt kölcsönözhetnek. Lássuk, hogy melyik növény mely bőrtípusra alkalmas.

Hogyan lehet télálló a bőrünk?

Alig van szervünk, amely télen annyira elhasználódik, mint a bőr. A helyiségek száraz levegője ugyanúgy árt neki, mint a fagyos szél. Ezekben a hónapokban meg kell védenünk bőrünket a hő- és nedvességveszteségtől, különben gyulladás és ekcéma is jelentkezhet. A hideg széltől különösen az arc és a kéz szenved, de egy jó tejsavós fürdő regenerálja a bőrt.

Ha panaszkodik a bőrünk

Az egészséges bőr nemcsak szép, hanem fontos védelmet is jelent testünk számára a hideg, meleg, illetve az idegen behatolók, pl. a gombák, vírusok és vegyi anyagok ellen. Mi a teendő, ha hirtelen száraz és piros lesz, esetleg feszül vagy viszket? Sürgősen segítségre van szükség, hogy e legnagyobb szervünk visszanyerje egyensúlyát, ellássa védelmi funkcióját.

Szilvamagolaj: illatos és fiatalít

A szilvamagolaj nagyon illatos, antioxidánsokkal teli, használata ideális a fiatalos és puha bőr érdekében. A kozmetikai iparban is használják ezt a gyógyhatású készítményt, amely kiváló a száraz bőr ápolására és a ráncok ellen. Növeli a bőr mélyebb rétegeinek víztartalmát, hidratáló hatású. Magunk is készíthetünk belőle csodás arc- és testápolót.

Tippek száraz bőr ellen

Az őszi-téli időszakban az érzékeny bőr gyakori problémája a fokozott szárazság. A fűtési szezon kezdetével a lakások levegője gyakran túl száraz, és emellett a hűvösebb, szeles időjárás is kiszáríthatja bőrünket. A legfontosabb teendő a megelőzés: hordjunk kesztyűt! Ha azonban a kezünk bőre kiszárad, berepedezik, kövessük a kozmetikus alábbi tanácsait.

Tükröm, tükröm, mondd meg nékem… (2.)

Arcbőrünk az egyik ékességünk, nem mindegy tehát hogyan ápoljuk és kezeljük. Különböző bőrtípusokat különböztethetünk meg; a gyakorlatban elsősorban a zsíros és a száraz bőrtípus ismerete fontos.

Tükröm, tükröm, mondd meg nékem… (1.)

Puha, mint a bársony és selyem, finompórusú, jó a vérellátása és rugalmas – ilyen az ideális bőrtípus. Ennek azonban csak nagyon kevés ember örülhet. Kombinált bőr, zsíros és száraz, vagy érzékeny bőr képezi a bőrtípusokat, melyek a valódi életet formálják. Bőrünk kinézete erősen függ a faggyúképződéstől.