Tükröm, tükröm, mondd meg nékem… (2.)

Arcbőrünk az egyik ékességünk, nem mindegy tehát hogyan ápoljuk és kezeljük. Különböző bőrtípusokat különböztethetünk meg; a gyakorlatban elsősorban a zsíros és a száraz bőrtípus ismerete fontos.

BőrápolásBőrtípusok

  • Száraz bőr: többnyire puha, finompórusú bőr, mely nedvességhiányban szenved
  • Zsíros bőr: többnyire erősen fénylik, vastagnak és nagypórusúnak tűnik
  • Érett bőr: idős emberek bőre megnagyobbodott bőrredőkkel és ráncokkal
  • Normál bőr: jellemzően szövődménymentes, se nem túl száraz, se nem túl zsíros
  • Pattanásos bőr: nagypórusú bőr, papulákkal és pustulákkal
  • Érzékeny bőr: szárazságra és bőrpírra hajlamos, finompórusú
  • Kombinált bőr: olajos T-zóna (homlok, orr és áll) és száraz arc jellemzi

Zsíros bőr (Seborrhoe)

A zsíros bőr okozója a bőrben lévő faggyúmirigyek, melyek működést meghatározott anyagok – köztük hormonok – serkentik vagy fékezik. A zsíros bőr esetében már a hormonok legkisebb ingere is elég a faggyú túltermeléséhez.

Gyakran örökletes hajlam is befolyásolja. A hormonális metabolizmust viszont külső tényezők befolyásolják, például a stressz. a férfihormonok fokozzák a faggyútermelést, míg a női hormonok lelassítják azt. Bizonyos keretek között a táplálkozás is szerepet játszhat.

A pubertás alatt a zsírtermelés különösen intenzív. A homlokon, orron, állon, a nyakon és a vállakon, továbbá a háton legtöbb a faggyúmirigyek száma. E területeken gyakran eltömődnek a pórusok, és ez gyakran jár együtt mitesszerképződéssel és pattanásokkal. A zsíros bőr többnyire robusztus és érzéketlen, mivela zsírréteg hatékonyan védi a külső behatásoktól. Megfelelő ápolással a zsíros bőr különösen sokáig marad fiatal, mert a ráncok nehezebben képződnek rajta.

Formái

Seborrhoea sicca: A faggyú és víz keveredési aránya „olaj a vízben” emulzió, csak a szaruréteg köt meg nagyon kevés vizet. Gyakori jellemzője a zsírpikkelyek, bőrpír a vízzel történő érintkezés után, nagy pórusok és csillogó bőrfelszín. Bőrápoláskor ügyelni kell arra, hogy a bőr sok nedvességet kapjon, de zsíros kezelést ne.

Seborrhoea oleosa: A „víz az olajban” emulzió van jelen a szaruréteg normál, vagy kissé megnövelt vízkötő képességével. A bőr zsírosan fénylik, nagypórusú és mitesszerképződésre hajlamos. A bőrápolásnál főként a tisztításra kell helyezni a hangsúlyt. Ehhez célszerű alkohol tartalmú krémeket és szintetikus lemosószereket használni. A bőrápoláshoz könnyű emulziók vagy gyümölcssavak és A-vitamin tartalmú termékek alkalmasak. Semmiképpen nem használjunk zsíros alapozót.

A zsíros bőr ápolása

A zsíros bőrt reggel és este 6 pH-érték alatti lágy szappannal vagy lemosóval kell alaposan megmosni. Ezt követően használjunk arcszeszt, amely a bőr pórusait összehúzza és fékezi a faggyúképződést. Hetente 2-3 alkalommal ajánlatos bőrhámlasztó alkalmazása. A bőrápoláshoz speciális krémek kaphatók, melyek sok nedvességet tartalmaznak, zsír nélkül. Sok bennük az antibakteriális és bőrnyugtató összetevő.

Száraz bőr (Sebostase)

A száraz bőr irigylésre méltó, amíg fiatal. Bőrszennyeződés, zsíros fény, túlérzékeny nagy pórusok itt nem találhatók. A kor előrehaladtával azonban sok ápolást kíván, mert a faggyúmirigyek túl kevés faggyút termelnek. Ezáltal nem képződik a bőrön elegendő védőfilm. Ettől a szaruréteg szenved legjobban, mert a bőrsejtek nem határosak szorosan egymással. Mikroszkopikus nagyságú lyukak képződnek, melyeken át a bőr vizet veszít, és a káros környezeti tényezők akadálytalanul elérik. A bőr gyors kiszáradása korai ráncképződést eredményez. Mint a zsíros bőrnél, itt is örökletes a hajlam. Az emberek mintegy 20-35%-a száraz bőrű. A száraz bőr tompán fénylik és kis pórusú. A tünetek az enyhe feszüléstől, hámláson át repedezett bőrig, bőrpírig és viszketésig terjednek. Csekély rugalmasság és megnövekedett fertőzésveszély jellemzi ezt a bőrtípust.

A száraz bőr okai

Az örökletesség mellett szerepet játszanak belső befolyások, például túlterheltség, stressz, helytelen étkezés, gyógyszerszedés és élvezeti szerek. A száraz bőr tünete lehet bőrbetegségnek, például atópiás dermatitisnek, vagy belső betegségeknek, mint például a vese- vagy cukorbetegség. Külső tényezők is szerepet játszhatnak: hideg, száraz levegő, alacsony páratartalom, gyakori vagy intenzív zuhanyozás és fürdés, nem megfelelő bőrápolás, UV-sugárzás, por és kipufogógáz.

A száraz bőr ápolása

A száraz bőrt nedvesség- mind zsírhiány jellemzi. Különösen fontos a szaruhártyát elegendő nedvességgel ellátni. Így védi a bőrt a kémiai károsodástól kívülről, a vízveszteségtől belülről, és ezzel megőrzi a szaruhártya rugalmasságát is.

A bőrápoláshoz ajánlott az alacsony zsírtartalmú hidratáló, és éjszakára zsírtartalmú éjszakai krém. A következő anyagok tesznek különösen jót a száraz bőrnek:

  • Jojoba-olaj: folyékony viasz, nedvesség- és stabilizáló zsíradó
  • Lanolin: javítja a vízkötő képességet
  • Búzacsíra-olaj: gazdag E-vitaminban
  • Ceramidok: szabályozzák a transzepidermális vízvesztést
  • Kollagén: higroszkopikus
  • Elastin: rugalmasságot ad a bőrnek
  • Bio-hialuronsav (poliszacharid): nedvességet ad, és rögzíti a nedvességet
  • Shea vaj: folyékony viasz, nedvesség- és stabilizáló zsíradó
  • Karbamid: nagyon jó hidratáló

Tippek az egészséges bőr eléréséhez

  • Száraz bőr esetén sem kell lemondania a napi zuhanyozásról, kerülje azonban a túl forró és hosszú zuhanyozást.
  • Használjon intenzív hidratáló szereket.
  • Lúgos szappan helyett használjon semleges szappanokat. Ez jobban védi a bőr savas köpenyét.
  • Kerülje az intenzív napfürdőt, mert a bőre még jobban kiszárad.
  • A bőrápoló szerek legyenek parfüm- és adalékanyag mentesek.
  • Használja mindig a már bevált bőrápoló szereket.

(Forrás: Hauttypologie und Einteilung in die klassischen Hauttypen, németből fordította: Koncz László)