Ha panaszkodik a bőrünk

Az egészséges bőr nemcsak szép, hanem fontos védelmet is jelent testünk számára a hideg, meleg, illetve az idegen behatolók, pl. a gombák, vírusok és vegyi anyagok ellen. Mi a teendő, ha hirtelen száraz és piros lesz, esetleg feszül vagy viszket? Sürgősen segítségre van szükség, hogy e legnagyobb szervünk visszanyerje egyensúlyát, ellássa védelmi funkcióját.

A bőr néhány milliméterével eleve érzékeny, mégis csodálatos ellenállást tanúsít a káros hatásokkal szemben – feltéve, hogy egészséges. Ha a bőr elveszíti az egyensúlyát, ellenálló képessége csökken, ami kedvez a bőrbetegségeknek vagy az allergiáknak.

Ha stressz éri

Meghálálja az ápolástBőrünk napról napra nehézségeknek van kitéve. A gyakori, vízzel való érintkezés, a környezeti hatások, a túl hosszú napozás, a lúgos piperecikkek, de még élelmiszerek, gyógyszerek szedése és az életmódunk is hatással lehet a bőrünkre. Az élvezeti szerek, mint a nikotin és az alkohol további stresszt okozó tényezők a bőr számára.

Az eredmény: A bőr panaszkodik és bőrpírral, bőrszárazsággal és a viszketéssel hívja fel magára a figyelmet. Röviden szólva: a bőr stresszes.

Itt az ideje, hogy megnyugtassuk, és azonnal elkezdjük rendszeres ápolását. A stresszes bőr nemcsak kellemetlen érzetet kelt, hanem gyorsabban is öregszik! Fontos a gyengéd gondozás és általában a bőr körültekintő kezelése.

Megfelelő ápolók

A bőr szereti a gyengéd ápolást, de az agresszív adalékanyagok túl nagy terhelést jelentenek számára. A bőrápoló termékek összetevőit ezért ellenőrizni kell. Az irritáló anyagokat tartalmazó termékeket legjobb kidobni. Ezek közé tartozik a denaturált szesz és a felszívódó ásványi olajok, de sok mesterséges illatanyag és mesterséges színezék is irritálhatja a bőrt, és érzékennyé teszik azt.

Ápolási tippek száraz bőrre

A hiányos ápolás miatt kialakult száraz bőrre ajánlott a gyógyszertárból származó ápolószer. A kiegyensúlyozott arányú zsír- és nedvességkötő hatóanyagból álló bőrápoló krémet a bőrtípushoz kell megválasztani.

Nincs olyan krém, amely mindenki számára és minden követelménynek megfelel. Ha a bőr jobban igénybe vett, az megköveteli a fokozott ápolást.

Ha a szervezet nem kap elegendő folyadékot, azzal a bőr is károsul. Aki naponta 1,5-2 liter vizet iszik, a bőrét is boldoggá teszi!

Ha bőrgyógyászra van szükség

Akut esetben bőrgyógyásztól kell tanácsot kérni. Ő felmérheti a bőr állapotát is. A transzepidermális vízveszteség méréséről van szó, ami lehetővé teszi következtetések levonását a bőr ellenálló képességére nézve. Attól függően, hogy a bőrgyógyász milyen bőrbetegséget állapít meg, gyógyszeres kezelésre is szükség lehet.

(Németből fordította: Koncz László)