Kókuszolaj az arcbőrre: nézzünk utána a mítoszoknak

A kókuszolajat előbb kikiáltották egészséges reformételnek, mára viszont úgy tűnik, hogy tévesen. Mint kiderült, a kókuszolaj telített zsírsavakat tartalmaz, „rossz” koleszterint termel. Amíg a tudósok ezen vitatkoznak, nézzük a külsődleges használatot, mert ez az olaj állítólag az arcbőr varázslója. Miként használható a kókuszolaj arcra, testre?

Kókuszolaj pattanásos arcbőrre

Mítosz: A kókuszolajjal megszabadulhatunk a pattanásoktól.

Valóság: Bár a kókuszolaj csillapító hatású és laurinsavat tartalmaz, olajat kenni a pattanásos bőrre soha nem jó megoldás. Az olaj eltömítheti a pórusokat, irritálja a bőrt, és csak tovább rontja a helyzetet, állítja Berenice Rothenberg New York-i kozmetikus. Igaz ugyan, hogy a kókuszolajnak nagy a laurinsav tartalma, és ráadásul jó antibakteriális szer is, de ténylegesen válaszfalként működik, és segítheti a pattanásos arcbőr kialakulását, vagy még ronthat is rajta.

Alternatív megoldás: A legfontosabb, hogy soha ne hagyjuk éjszakára a sminket a bőrünkön. A legjobb a kettős tisztítás, első lépésben olajjal – de nem kókuszolajjal, hanem például szőlőmag- vagy kenderolajjal –, majd a bőrtípusunknak megfelelő arclemosóval. A levendula tartalmú arclemosók segítenek gátolni a baktériumok szaporodását.

Kókuszolaj száraz bőrre

Mítosz: A kókuszolaj visszaadja az arcbőr nedvességtartalmát.

Valóság: A kókuszolaj elsődlegesen szaturált zsírokból áll. Ez nagyon jó a bőr természetes korlátainak kijavítására és a nedvesség megőrzésére. Nyaktól lefelé remekül használható is. Ugyanakkor, pont az említett tulajdonsága miatt, a legtöbb arcbőrtípushoz túl nehéz, és eltömi a pórusokat.

Alternatíva: Használjunk helyette aloe vera gélt, amely szintén enyhíti az irritációkat és segíti a sebgyógyulást, de nem zárja el a pórusokat. És persze ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről sem.

Kókuszolaj a ráncok ellen

Mítosz: A kókuszolaj visszafordíthatja az időt, és csökkenti az arcráncokat.

Valóság: Szervezetünk kollagéntartalma, amely segít megőrizni a bőr rugalmasságát, a korral lecsökken. Hidratáló hatása miatt a kókuszolajról azt tartják, hogy segít megőrizni a kollagéntartalmat. A bőrgyógyászoknak azonban más a véleményük. „A bőrre felvitt olajak ránctalanító hatást keltenek, de nem hatolnak be a mélyebb rétegbe, és nem képesek kollagént termelni” – mondja Rothenberg.

Alternatíva: Óvakodjunk a túlzott napozástól. Ha mégsem tudunk lemondani róla, használjunk 30-as faktorszámú naptejet (még felhős időben is)! Hagyjuk abba a dohányzást, amit nemcsak az arcbőrünk, hanem az egész szervezetünk meghálál. És végül, ne feledkezzünk meg a napi testedzésről. A legújabb vizsgálatok szerint a rendszeres mozgás segíthet visszaforgatni az öregedés jeleit. Mindezek mellett bizonyos antioxidánsok, például a C-vitamin fogyasztása is segíthet a ráncok megelőzésében.

Kókuszolaj egyéb bőrproblémákra

Bár az arcbőrre nem javasolt a kókuszolaj használata, egyéb bőrfelületeken fellépő problémákra remek hatása lehet. Enyhítheti az atópiás dermatitisz és a hasonló tünetekkel járó xerosis tüneteit. Állatkísérletek azt mutatják, hogy a sebek gyógyulását is nagyban elősegítheti.

A végső következtetés: a kókuszolaj használata közvetlenül a bőrön nagyon hasznos lehet, de nem mindenkinek. A legtöbb ember számára az arcbőrre kent kókuszolaj csak növeli az eltömődött pórusok számát. A legbiztosabb, ha a kókuszolajat nem használjuk az arcbőrünkre, hanem meghagyjuk a pattogatott kukorica készítéshez.

(Angolból fordította: H. Orsi)