Az ekcéma okai és kezelése

Vörös foltok a bőrön, melyek ráadásul erős viszketéssel is járnak – mi lehet ez? A legtöbb esetben ekcémáról van szó. A bőrbetegségek 30-40 százaléka ekcéma, ami általános meghatározása a gyulladásos, rendszerint viszkető, nem fertőző bőrbetegségeknek. Különböző formáit ismerjük, mindegyik kellemetlen. Lássuk, mit tehetünk ellene.

Lefolyása szerintSemleges, nem zsíros, illatmentes

  • Akut ekcéma: gyakran viszketéssel, kivörösödéssel és hólyagképződéssel párosul. Az elváltozások gyakran nedvesek és varasodnak.
  • Krónikus ekcéma:száraz, hámló bőr, viszketés és fokozott elszarusodás jellemzi. A bőr megvastagodott, repedezett és érdessé válik.

Kiváltó ok szerint

  • Az olyan ekcémát, melyet külső hatások okoznak, nevezzük kontakt ekcémának. Különbséget teszünk az allergiás (élelmiszer, fémek) és a nem allergiás (pl. kémiai tisztítószereket) kontakt ekcémák között.
  • Az olyan ekcémát, melyet belső hatások okoznak, nevezzük endogén ekcémának. Az endogén ekcémát genetikai hajlam okozza – ez a lakosság mintegy tíz százalékát érinti. A legelterjedtebb az úgynevezett atópiás ekcéma. A gyermekek mintegy 30%-a betegszik meg ebben, ha a szülők is szenvednek ebben a bőrbetegségben. Ha mindkét szülő szenved e betegségben, a gyermekek 60%-a betegszik meg endogén ekcémában. Az érintettek gyakran szenvednek bronchiális asztmában, szénanáthában vagy az élelmiszer-allergiában.

Mire kell ügyelni?

A következő kérdéseket tegyük fel magunknak:

  • Mikor és milyen körülmények között lépett fel az ekcéma?
  • Előfordult már többször ilyen bőrbetegség?
  • Hol jelentkeznek a bőrtünetek?

Példák a leggyakoribb helyre és a lehetséges okokra

Fej – Hajfesték és ápolószerek
Arc – Kozmetikai szerek, arcszesz, borotvaszappan, körömlakk
Kar – Fémallergia esetén óra, karkötő
Ajkak – Fogkrém, szájvíz, citrusfélék, ajakrúzs, ajakbalzsam, rágógumi
Kezek – Mosó-, tisztítószerek, növényallergia
Test – Zuhany-, fürdőadalékok, ruha, masszázstermékek
Hónalj – Dezodor, izzadságátló készítmények
Has – Farmernadrág-gombok, nadrág
Nemi szervek – Intimhigiéniai-, fogamzásgátló készítmények
Láb – Harisnya (anyag, szín)
Lábfejek – Dezodor, gomba elleni szerek

Alapvető bőrápolás

Mindenesetre fontos szerepet játszik a következetes, alapos bőrápolás, mivel a bőr már károsodott, és ezért különleges ápolás szükséges. Ezáltal megelőzhető az ún. másodlagos, baktériumok, gombák és vírusok által okozott fertőzés. Ügyeljen mindazon szerekre, melyek a bőrt kiszáríthatják, például:

  • alkáli szappanok, tisztítószerek
  • alkoholos bedörzsölő szerek és krémek
  • 35 fok feletti forró fürdő
  • erős napozás

Hogyan kezeljük az ekcémát?

Bőrápoláshoz alkalmasak a kémiai hatóanyag nélküli kenőcsök vagy olajfürdők. Akinek vörös, gyulladt a bőre, használjon rázókeveréket vagy O/W-emulziót (vizes-olajos emulzió). Zsíros kenőcsöt ne használjunk. A nyílt, nedvedző bőrtüneteket ma már nedves vagy zsírnedves kötszerekkel kezelik, így megelőzhető a kiszáradás, és hűsítő hatása is van.

A zsírnedves kötszert a következőképpen használjuk: Először zsíros krémet alkalmazunk, amelyre nedves kötés kerül. E fölé kerül egy száraz kötés, amely mintegy 3-5 óra hosszáig marad a bőrön. A hatóanyagmentes készítmények mellett karbamid-készítmények is beváltak, mert a karbamid normalizálta a szaruréteget, csökkenti a viszketést és enyhe antibakteriális hatása is van.

Ha nem segít az alapkezelés, kortizon tartalmú termékeket is használhatunk, váltakozva az alapgondozással. További lehetőséget jelentenek a növényi preparátumok, és bizonyos esetekben hasznos cinktabletta szedése is.

(Németből fordította: Koncz László)