A gyengéd ápolás segít az ekcémásoknak

Az ekcéma hirtelen jelentkező bőrbetegség. Kínzó viszketés, hámló és rendkívül száraz bőr jellemzi. Az ekcéma különböző formáinak kezelése mellett fontos, hogy a bőr zsír- és vízháztartása újra egyensúlyba kerüljön. Jelenleg az ekcéma nem gyógyítható, de a következetes és gyengéd ápolás javíthatja a bőr állapotát és enyhítheti a viszketést.

Stressz is kíséri

Aki ekcémában szenved, az nem csak erős viszketéssel küzd, hanem stressz is terheli, ugyanis a betegség sokszor a látható testrészeken jelentkezik. Gyakran érintett az arc, a nyak és a tarkó, így a betegség mindenki számára látható, ami az érintettnek gyakran további szenvedést okoz. Sok ekcémásnak a fülcimpa mögött repedezett a bőre, de érintett lehet a kéz- és lábujjak köze, valamint a könyék és a térd mögötti rész.

Jól látható részeken jelentkezikA bőrápolás elengedhetetlen

Az ekcémás betegek gyakran ördögi körbe kerülnek, a bőr olyan erősen viszket, hogy az érintett hajlamos vakargatni magát, ami a bőrt ismét csak irritálja, sőt további gyulladásokhoz is vezethet.

Mivel az ekcéma a kutatások jelenlegi állása szerint gyógyíthatatlan, annál fontosabb az előírt kezelés mellett a bőr ápolása, elősegítve ezzel a gyógyulás folyamatát.

Normális esetben a bőr feladata, hogy megvédjen minket az idegen testektől, a vírusoktól, gombáktól és vegyi anyagoktól. A bőr szabályozza a hőmérsékletet és megakadályozza a belső nedvesség elvesztését. Ekcéma esetén azonban ez a természetes gát sérül. A bőrnek hiányoznak a fontos a zsírok, és a nedvességet is csak kis mértékben tudja tárolni, ezért különösen jól kell védeni a külső káros anyagoktól.

Alkalmas ápolószerek

Az ápolószereket és a kozmetikumokat jól kell kiválasztani. Különösen fontos a bőrt nem irritáló termékek használata. A kozmetikai termékeknek ezért ekcéma esetén mentesnek kell lenniük tartósítószerektől, színezékektől, szilikontól, ásványi olajoktól és illatanyagoktól.

Sok hagyományos krém emulgeálószert tartalmaz kötőanyagként. Ezek azonban felhalmozódnak a bőrön, és annak lemosásakor a saját zsírok is kimosódnak a bőrből. Ez veszélyes az ekcémás ember számára, mert a következmény további bőrkiszáradás lehet.

A kimondottan érzékeny bőr számára gyártott ápolószerek emulgeálószerek helyett gyakran bőrrel rokon membránrészeket tartalmaznak, a lipidek és ceramidok így képesek mélyen behatolni a bőr rétegeibe és nedvességgel ellátni azt.

Kíméletes bánásmód

Az ekcémásnak általában nem kell lemondani a kozmetikumokról, feltéve, hogy nem használja azokat túlzott mértékben. Dekorkozmetikumokból is csak olyanokat szabad használni, amelyek illat- és tartósítószerek nélkül készülnek. Sok kozmetikai gyártó kínál speciális termékeket, amelyek megfelelnek a sérült és érzékeny bőrnek.

Nemcsak az agresszív szappanokról kell lemondani, hanem az ilyen mosószerekről is. Mivel a mosott ruha közvetlenül érintkezik a bőrrel, a mosószernek is illatanyag-mentesnek kell lennie. Fontos a ruházat és a textíliák megválasztása is. A bőrbarát ruházat kevésbé irritáló, nem fokozza a viszketést.

(Németből fordította: Koncz László)