Barnulás mellett herpeszt is kaphat a szoláriumban

Nem a bőrrák jelenti az egyetlen veszélyt azoknak, akik rajonganak a mesterséges barnulásért, szoláriumozás közben herpeszt is lehet kapni. A nemi herpesz rendkívül fertőző, bőrérintkezés útján átadható betegség, amely leggyakrabban közösüléssel, illetve orális szexszel terjed. Gyógymód egyelőre nincs rá, csak kezelni lehet a gyulladás fellobbanásakor.

Rengeteg hír szól a napágyak használatának kockázatáról, ám azok elsősorban az UV-sugárzás következményeire összpontosítanak. Az egész éves barnaságra vágyók azonban a herpesz jellemzően szexuális érintkezéssel terjedő válfajával is megfertőződhetnek.

A nemi herpesz rendkívül fertőző, bőrérintkezés útján átadható betegség, amely leggyakrabban közösüléssel, illetve orális szexszel terjed. A fertőzött személynél ráadásul bizonyos időközönként fájdalmas kiütések formájában újulhat ki.

Gyógymód egyelőre nincs rá, csupán kezelni lehet a gyulladás fellobbanásakor.

„Praxisomban már bakteriális fertőzéssel, szemölccsel és herpesszel is találkoztam, amit szoláriumhasználat okozott” – nyilatkozta Dawn Marie Davies, az egyesült államokbeli Mayo Klinika bőrgyógyásza.

A szakember hozzátette, hogy a herpeszen kívül bőrfertőzést okozó staphylococcus, székletbaktérium és humán papillomavírus is képes túlélni a szolárium jelentette környezetet, mivel a mesterséges UV-fény a természetessel ellentétben nem fertőtlenít.

Az egyik szoláriumozó bőrén tenyésző kórokozók könnyedén átkerülhetnek a gépre, a hő ráadásul még ellenállóbbá teszi őket. A hőmérséklet miatti verejtékezés pedig még nedvességet is biztosít a vírusok és a baktériumok szaporodásához.

„Azok a kórokozók, amelyek a naponta órákon keresztül üzemelő szoláriumokban tenyésznek, egyre ellenállóbbá válnak az UV-fénnyel szemben, így aggasztóan megerősödhetnek” – összegezte a veszélyt Dr. Davies.

Ha szívesen olvasna még a szoláriumokról, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Szolárium: napfény a csőből