Szolárium: napfény a csőből

A szolárium különösen télen és tavasszal vonz sok embert. A ragyogó barna bőr valóban egészséges és vonzó, a szépség mögött a legnagyobb szervünk, a bőrünk óriási védő és javító mechanizmusa működik. A bőrrák kialakulásának kockázata minden napozással nő, mivel az ultraibolya sugárzás – akár természetes, akár mesterséges – károsítja a sejteket.

Műnap a konnektorból vagy önbarnító?

Nyár, napfény, pihenés – és szép barna bőr. De amilyen gyorsan eltűnik a kipihentség üdülés után, úgy tűnik el a nyári barnaság is. Nekünk, európaiaknak el kellene fogadni azt a tényt, hogy az arany-bronz bőrszín nem a mi sajátunk. Csak az számíthat hosszan tartó barna színre, aki latin bőrtípusú. Aranyszabály: ki nehezen barnul, gyorsan elveszti színét.

Barnulás mellett herpeszt is kaphat a szoláriumban

Nem a bőrrák jelenti az egyetlen veszélyt azoknak, akik rajonganak a mesterséges barnulásért, szoláriumozás közben herpeszt is lehet kapni. A nemi herpesz rendkívül fertőző, bőrérintkezés útján átadható betegség, amely leggyakrabban közösüléssel, illetve orális szexszel terjed. Gyógymód egyelőre nincs rá, csak kezelni lehet a gyulladás fellobbanásakor.

Valós és súlyos betegség a szolárium függőség

A legújabb kutatások szerint a szolárium használat az alkoholhoz és a droghoz hasonló függőséget okozhat. Egyes szakértők szerint az egész éves barnaságra vágyó szolárium őrülteknek úgy kell a mesterséges UV fény, mint az alkoholistáknak az ital. Ezek a függők gyakran képtelenek egyedül leszokni káros szenvedélyükről és szakértői segítséget kérnek.

Napsütötte bőrszín – mellékhatások nélkül

A nyári szezon előtt a nők két dolognak mondanak búcsút szívesen: a plusz kilóknak és a hófehér bőrnek. A drasztikus fogyókúrákhoz hasonlóan azonban a gyorsan szerzett barnaság is többet árt, mint használ.

Rákkeltő magyar napágyak

A Magyarországon működő napágyak 96-97 százaléka rákkeltő hatású. Ezt állapította meg a MKEH Kereskedelmi és Piacfelügyeleti Hatóságának 10 európai országgal közös akciója, amely a nagyközönség számára hozzáférhető szoláriumágyakat ellenőrizte.

Tilos a szolárium 18 éven aluliaknak

Németországban a szoláriumok látogatása a 18 éven aluli fiatalok számára a jövőben tabu. A parlament a napokban fogadta el a sugárzásvédelmi törvényt, amely a bőrrák fokozott veszélye miatt a 18 év alattiaknak megtiltja a szoláriumok, azaz a napfénystúdiók látogatását.