Valós és súlyos betegség a szolárium függőség

A legújabb kutatások szerint a szolárium használat az alkoholhoz és a droghoz hasonló függőséget okozhat. Egyes szakértők szerint az egész éves barnaságra vágyó szolárium őrülteknek úgy kell a mesterséges UV fény, mint az alkoholistáknak az ital. Ezek a függők gyakran képtelenek egyedül leszokni káros szenvedélyükről és szakértői segítséget kérnek.

Valós és súlyos betegség a szolárium függőségA melanoma – az egyik leghalálosabb bőrrákfajta – egyre inkább terjed a fiatal brit nők körében; az utóbbi 30 évben négyszeresére emelkedett a diagnosztizált esetek száma. A szoláriumok évi 370 betegség kialakulásáért és 100 halálesetért tehetők felelőssé. Texasi szakértők szerint a szoláriumokat sokan nem a kozmetikai előnyökért keresik fel, hanem azért, mert az UV sugarak aktiválják az agy jutalomközpontját.

A vizsgálatok során a 10 perces barnulási epizódok közben a szakértők folyamatos figyelemmel kísérték a véráramlást az önkéntes szoláriumozók testében. Az egyik alkalommal az ultraibolya sugárzást speciális szűrők segítségével blokkolták, anélkül, hogy szóltak volna róla a kísérletben részt vevőknek.

Az eredmények szerint a hagyományos, UV sugaras szolárium használat fokozza az agy jutalomközpontjának vérellátását, ami hasonló jelenség, mint amit akkor figyelhetünk meg, ha egy dohányos cigarettához, vagy egy alkoholista italhoz jut.

A résztvevőket a kísérletet megelőzően, majd azt követően is megkérdezték, hogy mennyit szeretnének szoláriumozni az elkövetkező időkben? A két csoport válaszai a kísérletet megelőzően hasonlóak voltak, a kísérlet után azonban a valódi UV sugarakkal napozottak már nem akartak annyit szoláriumozni (hiszen megkapták az adagjukat), a másik csoportban lévők azonban változatlanul vágytak a mesterséges napfényre.

„Az okokat jobban megértve segíthetünk leszokni a szolárium függőknek – nyilatkozta Dr. Bryon Adinoff, a Délnyugati Egyetem pszichiáter professzora – Emberek halnak meg a túlzott szolárium használat miatt, úgyhogy ez egy nagyon is fontos közegészségügyi kérdés.”

(Forrás: Medipress)