Orrspray-függő? Szokjon le, míg nem késő!

Az orrspray segít a légzésben, gyors megkönnyebbülést jelent. A túl hosszú, rendszeres használatkor azonban fennáll a függőség veszélye: az orrnyálkahártya megszokja a gyógyszert, egyre gyakrabban kell használni. Ez ördögi kör, véglegesen károsítja az orrnyálkahártyát, és orrvérzéshez, szélsőséges esetben ún. „büdös orrhoz” (rhinitis atrophicans) vezethet.

A marihuána hiába legális, ha veszélyes

Oda kell figyelni arra, hogy hiába legális a marihuána használata 29 amerikai államban, a legalizációval veszélyek is leselkednek a gyermekekre. A gyerekek körében a marihuána rendszeres használata ugyanis függőséghez, depresszióhoz, pszichózishoz, tüdőproblémákhoz és figyelemzavarhoz vezethet, nem is beszélve a vezetésre gyakorolt negatív hatásról.

Korolen, a fáklyagyújtó

Bennünk is rejlik egy fáklya, amit szeretnénk lángra lobbantani. Valahol mélyen, legbelül tudjuk, merre vezet szívünk útja, mert mindnyájunkban ott pislákol az isteni szikra ragyogása.

Vízipipa: kátrány, fertőzések, függőség

Keleten a vízipipázás része a hagyománynak, és fontos része az arab kultúrának. Az utóbbi években a vízipipa Európában is megjelent, különösen a városokban van bőséges kínálat vízipipa-bárokban és -éttermekben, ahol nyilvánosan használható a vízipipa. Szívását a cigaretta kevésbé káros alternatívájának tekintik, szakértők azonban ezzel nem értenek egyet.

Segítség orrspray-függőségnél

Orrduguláskor, akut náthánál gyors megkönnyebbülést hozhat az orrspray, rendszeres használata azonban függőséget okozhat. Hozzászokunk a gyógyszerhez, és a spray-t gyakrabban kell alkalmazni a kívánt hatás eléréséhez. Ez az ördögi kör idővel károsítja a nyálkahártyát, ami orrvérzéshez, szélsőséges esetben az orrnyálkahártya krónikus gyulladásához vezethet.

Létezik-e csokoládéfüggőség?

A csokoládé utáni vágy nagyon gyakori, de lehetünk-e valóban függők? Tekinthető-e függőségnek ez a kínzó vágy? Általában külső ingerek és érzelmi állapotunk hatására vágyunk valamely ételre, nem tényleges éhség miatt. Legtöbbször unatkozunk, aggódunk vagy kedvetlenek vagyunk, mielőtt a vágyat érezzük, ezért a vágy egyik magyarázata az öngyógyítás reflexe.

A kamaszok hátat fordítottak az alkoholnak, a drognak és a cigarettának

Egy új, a brit kormány által támogatott kutatásból megtudhatjuk, hogy a kamaszok egy új generációja nem iszik, nem dohányzik, és a drogokhoz sem nyúl. Az elmúlt tíz évben szinte a felére csökkent azoknak a fiataloknak a száma, akik a fent említett élvezeti cikkek segítségével próbálnak ellazulni és úgy tűnik, ez a szám évről évre csökken.

Szokj le a dohányzásról elvonási tünetek nélkül

A dohányzás abbahagyására készülőknek már nem kell tartaniuk a kellemetlen elvonási tünetektől. Több olyan módszer is létezik napjainkban, amelyek elvonási tünetek nélkül segítik át a dohányosokat a leszokáson, és bár a legtöbbnek van valamilyen mellékhatása, a szakértők szerint a leszokás előnyei messze túlszárnyalják a mellékhatások kockázatát.

Cukor nélkül egészségesebben!

A legtöbb ember szereti az édességet, és napközben szívesen nassolgat, szakemberek szerint, azonban nagy a veszélye annak, hogy a cukor egyeseknél valódi függőséget okoz. Francia kutatók nemrégiben egy kísérlet során azt is kimutatták, hogy az amúgy kokainfüggő patkányok a laboratóriumban a kábítószer helyett inkább a cukrot választották.

Tudományos magyarázat a facebookos hírnévtől való függőségre

Sok ember rögtön azzal kezdi a napot, hogy megnézi Facebook fiókját, hátha valaki megjegyzést fűzött a legutóbbi állapotfrissítéséhez. A kutatók szerint a közösségi oldalakon elért hírnévtől való függőség magyarázata az agy jutalmazási mechanizmusában keresendő. A tanulmányukhoz a német kutatók harmincegy Facebook felhasználót vizsgált.