A kamaszok hátat fordítottak az alkoholnak, a drognak és a cigarettának

Egy új, a brit kormány által támogatott kutatásból megtudhatjuk, hogy a kamaszok egy új generációja nem iszik, nem dohányzik, és a drogokhoz sem nyúl. Az elmúlt tíz évben szinte a felére csökkent azoknak a fiataloknak a száma, akik a fent említett élvezeti cikkek segítségével próbálnak ellazulni és úgy tűnik, ez a szám évről évre csökken.

A kamaszok hátat fordítottak az alkoholnak, a drognak és a cigarettánakTíz évvel ezelőtt háromszor ennyi diák ivott rendszeresen, míg a dohányzás az elmúlt harminc évben egyszer sem bizonyult annyira népszerűtlennek a brit fiatalok körében, mint napjainkban. A példátlan jelenséggel párhuzamosan csökkent a tinédzserterhességek száma is, mivel a lányok számára fontos, hogy befejezzék a tanulmányaikat, és karriert építsenek.

A szakemberek szerint a nem várt tendencia a közösségi médiatrendekhez köthető elsősorban: több millió tini ül otthon a szobájában a számítógép előtt, ezért kerülik a bulikat, ahol az élvezeti cikkekkel összefüggő veszélyeknek volnának kitéve. Mások szerint a fiatal generáció tanult elődeik hibájából, és a baby boom-generációval ellentétben már nem akar függőségekkel élni.

„Az sem kizárt, hogy a gazdasági világválság miatt konzervatívabbak a mai tinik, mint a tíz, húsz, harminc évvel ezelőttiek. Válság idején törvényszerűen a konzervatív értékek kerülnek előtérbe, így érthető, hogy a szex, drog, rock’n’roll életérzés az utóbbi időben háttérbe szorult” – vélekedik a tanulmány egyik szerzője.

A kutatás során több mint 5 ezer, 11 és 15 év közötti brit fiatal válaszolt a kérdésekre az iskolai órák során. A félrevezető válaszok kiszűrése érdekében a szakemberek egy nem létező fantáziadrogot, a Semeront is a listára vették, hogy lássák, miként reagálnak azok a fiatalok, akik kérkedni szeretnének a felnőttségükkel, és ezért bármit bevállalnak…