A kevés alkohol is sok

Az alkoholfogyasztásnak nincs egészséges szintje vagy mértéke – ezzel a nem igazán meglepő következtetéssel zárult egy 26 évig tartó, a világ 195 országát átfogó kutatás. A vizsgálat az absztinens emberek egészségi adatait hasonlította össze az alkoholfogyasztókéval. Az eredményeket a világ talán legrangosabb orvosi folyóirata, a Lancet közölte.

Orvosi alkohol – sokféle célra

Széles körben ismert, hogy az alkohol fertőtlenítő hatású, ami igen hasznos lehet, ha sebek, vágások, rovarcsípések tisztítására kerül sor. A fertőtlenítő hatás azonban sok egyéb felhasználási lehetőséget is kínál, a herpesz kezelésétől, a dezodorálástól a fültisztításig. Cikkünkben ezek közül mutatunk be néhányat, amelyek talán kevésbé ismertek.

Tabletta az alkoholistáknak?

Ünnepekkor szinte minden családban előkerül az alkohol. Van, aki csak néha iszik, de sokkal többen vannak azok, akik rendszeresen a pohárhoz nyúlnak. Az akaraterő – ha van – gyakran kevés, szükség lenne külső segítségre is. Most felcsillant a remény, hogy napi egy tabletta segítségével megszabadulhatnak káros szenvedélyüktől az alkoholisták.

Forralt bor: alkohol nélkül is finom

A fahéj és a szegfűszeg, a kardamom és a narancs illata csábító – különösen akkor, amikor a forralt bor gőzéből a karácsonyi vásárban nézelődők vagy az átfázott vendégek orrába csap. Megtévesztő azonban az a nézet, hogy a meleg alkohol tartósan felmelegíti a testet. Mi is a jó akkor a forralt borban, és milyen melegítő alternatívái vannak?

Miért lehetnek károsak az energiaitalok?

Az energiaitalok évek óta egyre népszerűbbek: a munkahelyeken azért isszák, hogy javítsák a teljesítményt, a partikon a fáradtság ellen fogyasztják. A gyerekek és a fiatalok is egyre inkább ezekhez az italokhoz nyúlnak az egyszerű üdítők helyett – anélkül azonban, hogy azokra a nem kívánt mellékhatásokra gondolnának, amelyeket a serkentő italok okozhatnak.

A kevés alkohol is árt a szívnek

Miközben számos kutatás témája az alkohol jótékony hatása a szívre, újabb vélemény szerint naponta egy ital akár növelheti is a pitvarfibrilláció kockázatát, ami rizikótényezője a stroke-nak, a szívelégtelenségnek, illetve egyéb szív- és érrendszeri betegségnek. Minél több alkoholt fogyaszt valaki, annál nagyobb volt a pitvarremegés kialakulásának esélye.

Drunkorexia: a fiatalok nem esznek, hogy többet ihassanak

A 18 és 34 év közötti fiatalok 40 százaléka hagy ki étkezést vagy eszik kevesebbet csak azért, hogy később több alkoholt fogyaszthasson. Aggasztó statisztika továbbá, hogy 10 százalékuk azt hiszi, hogy a Curly Wurly nevű népszerű koktél egészségesebb, mint a banán, továbbá nincsenek tisztában azzal, hogy az avokádóban és a magokban hasznos zsírok találhatók.

Alkohol és energiaital együtt: gyorsabban berúg!

Sokan esküsznek a vodka és a Red Bull kombinációjára, de a Jäger is népszerű a különféle energiaitalokkal kombinálva. A gond csak az, hogy ha ilyesmit iszunk, utána még jobban kívánjuk a szeszt, és így jóval többet ihatunk a kelleténél. A koffein miatt nem érezzük annyira az alkohol részegítő hatását, így nem vesszük észre, mennyire is vagyunk ittasak.

Alkohol és magas vérnyomás: veszélyes keverék

A magas vérnyomásban szenvedő emberekben már kevés alkohol fogyasztása is ronthatja a szív bal kamrájának működését, amely vért pumpál a test többi részébe. Napi 30 ml alkohol is módosíthatja a szívműködést, ha valaki magas vérnyomásban szenved. Azoknál, akik többet ittak, vastagabb a bal kamra fala, a szívkamra merevvé vált, és kevésbé hatékonyan működött.

Miért isznak a tinik?

Aki kimarad, az lemarad? Azok a diákok, akik rettegnek attól, hogy kimaradnak az izgalmas dolgokból, hajlamosabbak az önpusztító életmódra, többek között például alkoholhoz is gyakrabban nyúlnak. A szakemberek szerint a probléma elkerülése érdekében érdemes elbeszélgetni a fiatalokkal arról, hogy miért is félnek attól, hogy kimaradnak valamiből.