A kevés alkohol is árt a szívnek

Miközben számos kutatás témája az alkohol jótékony hatása a szívre, újabb vélemény szerint naponta egy ital akár növelheti is a pitvarfibrilláció kockázatát, ami rizikótényezője a stroke-nak, a szívelégtelenségnek, illetve egyéb szív- és érrendszeri betegségnek. Minél több alkoholt fogyaszt valaki, annál nagyobb volt a pitvarremegés kialakulásának esélye.

A felmérések szerint az amerikaiak 71%-a fogyasztott alkoholt az elmúlt egy évben, és ez elmondható volt 57%-ukról az elmúlt hónapban is.

Az EKG is kimutattaMiközben a nagymértékű alkoholfogyasztás közismerten káros az egészségre és körülbelül 3,3 millió halálért felelős az USA-ban, kutatások sora ajánlja a mérsékelt alkoholfogyasztást a szív egészsége érdekében.

Egy újabb kutatás szerint azonban, melynek szerzője dr. Gregory Marcus, a University of California-San Francisco (UCSF) munkatársa, a mérsékelt alkoholbevitel mégsem tesz olyan jót a szívnek, mint ahogy ezt eddig gondolták. Az eredményeket a Journal of the American Heart Association publikálta.

A kutatók 5220, átlagosan 56 éves betegek adatait elemezték. Elektrokardiogram (EKG) segítségével vizsgálták a résztvevők szívműködését, ezzel detektálni tudták a pitvarfibrillációt, az alkoholfogyasztást pedig különböző kérdőívekkel mérték fel.

A betegeket hat évig követték nyomon, amely időszak alatt egyértelmű összefüggést találtak az alkoholfogyasztás és a betegség között. Minél több alkoholt fogyasztott a résztvevő, annál nagyobb volt a pitvarremegés kialakulásának esélye, minden egyes, naponta bevitt 10 gramm alkohol 5%-kal növelte azt. Az eredmény az egyéb tényezők, mint a vérnyomás, dohányzás vagy cukorbetegség figyelembe vétele után is ugyanaz maradt.

Nem vonható le a következtetés, miszerint a pitvarfibrilláció közvetlen okozója az alkoholfogyasztás, azonban az eredmények mindenképp kétségessé teszik a korábbi, a mérsékelt alkoholbevitel mellett érvelő kutatásokat. A kutatócsoport szerint további kutatások lesznek szükségesek, hogy világosabb legyen az alkoholfogyasztás és a szív elektromos aktivitása közti összefüggés.