Orvosi alkohol – sokféle célra

Széles körben ismert, hogy az alkohol fertőtlenítő hatású, ami igen hasznos lehet, ha sebek, vágások, rovarcsípések tisztítására kerül sor. A fertőtlenítő hatás azonban sok egyéb felhasználási lehetőséget is kínál, a herpesz kezelésétől, a dezodorálástól a fültisztításig. Cikkünkben ezek közül mutatunk be néhányat, amelyek talán kevésbé ismertek.

Vessük be az ágyi poloskák ellen

Nem kell megvenni a drága matracokat, amelyeket úgy hirdetnek, hogy mindig „poloskamentesek” maradnak. Elég, ha megtöltünk egy permetező flakont orvosi alkohollal (patikában kapható), és gondosan lepermetezzük vele a matracot és a párnákat. Ismételjük meg ezt a műveletet többször is, hogy a petéktől is megszabaduljunk.

Lakklemosásra is alkalmas

Dezodor helyett

Ha kifogytunk a dezodorból, és nincs időnk újat venni, mielőtt emberek közé mennénk, használjunk egyszerűen orvosi alkoholt helyette. Megöli a hónaljunkban lévő baktériumokat, így megakadályozza a további szagok képződését. Ez azonban csak rövid távú megoldás, ha hosszabb ideig alkalmazzuk ezt a módszert, bőrirritációt okoz. Úgyhogy ne feledjünk el hazafelé beugrani a boltba egy új dezodorért.

Hűtőtasak házilag

Az alkoholt házi körülmények között nem tudjuk jéggé fagyasztani. Ha a fagyasztóba tesszük, hideg, kásás masszává változik, ami tökéletesen használható gyulladt testfelületek hűtésére. Fogjunk egy jól záródó nylonzacskót, töltsük fel 1/3 rész alkohol és 2/3 rész víz keverékével, és tegyük be a fagyasztóba. 1 óra múlva a hűtőtáskánk már használatra kész. Érdemes a fagyasztóban tartani, hogy vészhelyzetben kéznél legyen.

Tetűirtás

Könnyen megszabadulhatunk a tetvektől, ha a hajunkra orvosi alkoholt permetezünk. Keverjünk az alkoholba pár csepp levendulaolajat, és vigyük fel a hajunkra és fejbőrünkre. Tetűfésűvel távolítsuk el az elpusztult tetveket, majd áztassuk a fésűt ugyanebben a keverékben legalább 1 órán át, hogy biztos legyen a fertőtlenítés.

Fültisztítás

Sok ember fültisztító pálcikával tisztogatja a fülét, amivel valójában egyre mélyebbre és mélyebbre tolja a fülzsírt a fülcsatornában. Csepegtessünk bele inkább pár csepp orvosi alkoholt és ecetet, és a fülzsír magától eltávozik.

Körömlakk eltávolítása

Az acetonnak nemcsak erős szaga van, hanem a körömnek sem tesz jót. Jobb módszer a körömlakk eltávolítására, ha tiszta orvosi alkoholt használunk. Igaz, így hosszabb ideig fog tartani, amíg megszabadulunk a lakktól, cserébe nem károsodik a körmünk.

Nincs többé benőtt szőr

Mindenki utálja a szőrtelenítés után a lábon vagy a bikinivonalban megjelenő piros, gyulladt pontokat. A jó hír, hogy ha egy kevés orvosi alkoholt kenünk az irritált területekre, a bőrünk ismét sima lesz.

Arctisztítás

Számos kozmetikai termék tartalmaz alkoholt, mellette egyéb kemikáliákat is. Az alkohol gyulladáscsökkentő hatása segít a pattanások elleni harcban. De ahelyett, hogy kemikáliákkal bombáznánk a bőrünket, szabaduljunk meg a pattanásoktól természetes módon – vigyük fel az orvosi alkoholt közvetlenül a kezelésre szánt felületre. A bőrirritációk elkerülése érdekében csak az érintett területekre használjuk az alkoholt.

Herpesz

A 70%-os isopropil alkohol hatásos gyógymód a herpesz ellen. Arra azonban feltétlenül ügyeljünk, hogy közvetlenül oda vigyük fel – a körülötte lévő területre ne!

Kézfertőtlenítő házilag

Könnyen elkészíthetjük saját kézfertőtlenítőnket néhány egyszerű összetevő segítségével. Nem kell hozzá más, csak fél csésze aloe vera gél, fél evőkanál 70%-os isopropil alkohol, néhány csepp teafa olaj, ami szintén baktériumölő hatású, és kb. fél kanál mentaolaj, ami segíti az összetevők elegyedését. Keverjük össze alaposan, és töltsük bele egy műanyag flakonba, ami kényelmesen elfér a táskánkban.

(Angolból fordította: H. Orsi)