Légfrissítők, fertőtlenítők házilag

Semmi sem fogható ahhoz, amikor a nap végén hazatérünk a jó illatú lakásunkba. A jó illat persze nem mindig adott. Ázott kutyaszag, rosszul záródó szemetes, konyhaszag, edzőcucc az előszoba közepén… Egyszerűen elkészíthető és természetes házi légfrissítőkkel azonban megszabadulhatunk ezektől a szagoktól, és még fertőtlenítjük is a lakást.

Orvosi alkohol – sokféle célra

Széles körben ismert, hogy az alkohol fertőtlenítő hatású, ami igen hasznos lehet, ha sebek, vágások, rovarcsípések tisztítására kerül sor. A fertőtlenítő hatás azonban sok egyéb felhasználási lehetőséget is kínál, a herpesz kezelésétől, a dezodorálástól a fültisztításig. Cikkünkben ezek közül mutatunk be néhányat, amelyek talán kevésbé ismertek.

Teafaolaj – a kis mindentudó

A teafa Ausztráliában honos, és az ottani őslakosoknál már régóta népszerű házi szer. Európa James Cook révén ismerkedett meg vele, az első feljegyzések dr. Joseph Banks botanikustól származnak, aki 1764-ben érkezett Ausztráliába Cook kapitánnyal. Megfigyelte, hogyan készítettek főzetet a teafa leveleiből a bőr és a sebek különböző problémáinak gyógyítására.

Veszélyes fertőtlenítő?

Amikor – úgy negyven évvel ezelőtt – feltalálták az antibakteriális hatású triclosant, kórházakban, a sebészeti osztályokon kezdték fertőtlenítésre használni. Ma viszont már számtalan fogyasztói termékben megtalálható: szappanokban, folyékony szappanokban, mosogatószerekben, még népszerű fogkrémben is.

Felér egy egész patikával

1919-ben, amikor tombolt az influenzajárvány az Egyesült Államokban, egy orvos, aki a farmereket látogatta, egyszer egy olyan családhoz érkezett, ahol mindenki egészséges volt. A feleség elmondta, hogy egy edényben hagymát tartanak a szobában. Az orvos nem akarta elhinni, hogy csak ennyi lenne a titok, és kérte, hogy megvizsgálhassa a hagymát mikroszkóppal. A hagymában megtalálta az influenza vírusát. Szemmel láthatóan a hagyma bevonzotta a mikrobát, így tartva a családot egészségesen.

A földieper

A földieper vagy szamóca zamatos, édes illata és mélypiros színe minden étel ízét és megjelenését feldobja, nem csoda, hogy a legnépszerűbb bogyós gyümölcsünk. Ráadásul amellett, hogy nagyon finom, gyógyhatású növény is.