Teafaolaj – a kis mindentudó

A teafa Ausztráliában honos, és az ottani őslakosoknál már régóta népszerű házi szer. Európa James Cook révén ismerkedett meg vele, az első feljegyzések dr. Joseph Banks botanikustól származnak, aki 1764-ben érkezett Ausztráliába Cook kapitánnyal. Megfigyelte, hogyan készítettek főzetet a teafa leveleiből a bőr és a sebek különböző problémáinak gyógyítására.

Banks felfedezése azonban feledésbe merült, az illóolajat csak 1925-ben desztillálták, ekkor igazolták tudományosan antiszeptikus, antibakteriális hatását. Ma a teafaolaj valódi reneszánszát éli, és nem kevesen esküsznek sokrétű hatásaira, különösen ami a pszichét illeti.

Összetevői, alkalmazása

A teafa, mint ahogy a cajeput és a niauli népszerű illóolajok, a mirtuszok családjához tartozik. A levelek és ágak gőzlepárlásával friss, illatos olajat kapunk: a teafaolajat. A tiszta teafaolaj világos vagy enyhén sárga színű és friss, fűszeres illatú. Szubjektív megítélése azonban különböző, az érzékeny orr számára meglehetősen kellemetlen is lehet az illata. A két legfontosabb vegyület, amelyeknek a teafaolaj gyógytulajdonságai köszönhetők, a terpének és a cineol.

A teafaolaj előállítása viszonylag drága, de csak a valódi olaj fejti ki a kívánt hatást.

Az ausztrál teafa termése

A teafaolaj gyulladásgátló és sebgyógyító hatású, ezért minden gyulladásos bőrprobléma esetében alkalmas, különösen pattanások, szemölcsök ellen hatásos. Ezen kívül erős a gombaölő hatása, ezért jó például körömgomba esetén.

Vannak arra utaló jelek, hogy jó hatással lehet a megfázásra. Sokan jó tapasztalatokat szereztek vele szájápolókban gyulladás esetén, vagy torokgyulladáskor gargarizálók alkotóelemeként.

Az alkalmazás előnye: a teafaolaj nagyon szövetkímélő, ami előnyös a pattanások ellen. Néhány esetben azonban allergiás reakció jelentkezhet, ezért legjobb a használat előtt ellenőrizni a bőrt, hogy elviseli-e az olajat.

A szemmel és a nyálkahártyákkal való érintkezés kerülendő, mint minden illóolaj esetében.

A teafaolaj pszichológiai hatása

A teafaolajnak erős pszichológiai hatása van. Összetevői nagyon hasonlítanak a majoránnához, a „bőr- és léleknyugtató” alkotórészek segítenek szorongáskor és erősítik az önbizalmat.

A monoterpének, amelyek a fenyőolajokban is találhatók, szintén támogatják ezt a hatást. Erőt és elszántságot adnak, amikor a lélek kiegyensúlyozatlannak érzi magát, és egyértelművé teszi az érzelmeket, gondolatokat.

A teafaolaj ezért tisztító, erősítő és kiegyensúlyozó, segít kedvtelenség és kimerültség esetén. Különösen érzékeny embereknek, akiknek a stressz és szorongás gyorsan a gyomrukra megy, segít a teafaolaj.

Tippek bőr- és hajápoláshoz

  • Pattanás: naponta többször fel kell vinni a bőrre teafaolajat vattapálcikával.
  • Masszázs: Néhány csepp teafaolajat keverjünk el tiszta növényi olajjal (például avokádóolaj, mandulaolaj, búzacsíraolaj vagy jojobaolaj).
  • Tisztátlan bőr: tíz cseppet cseppentsünk fürdővízbe.
  • Elcsigázottság: adjunk tíz cseppet a fürdővízhez.
  • Rovarcsípés: egy-két cseppet cseppenteni a rovarcsípésre.
  • Kozmetika: igény szerint adjunk hozzá cseppenként teafaolajat a krémhez, ápolószerhez vagy bázisolajhoz.
  • Fejbőr – pikkelyes, viszkető és irritált: tegyen 5-7 cseppet a samponba, és ezzel mossa meg a hajat.
  • Arctisztítás – tisztátalan bőr: helyezzen pár cseppet egy nedves vattára, és törölje át vele az arcot. A szembe ne kerüljön!
  • Láb – fáradt, fájó vagy szagos: néhány cseppet kenjen a lábujjak közé és vegyen utána lábfürdőt.

Száj- és garatápolás

  • Gargarizáljon torok- és ínyirritáció esetén: 3-5 csepp teafaolajat öntsön egy pohár vízbe, vagy adjon a szájzuhanyhoz.
  • Fogkő: egy cseppet tegyen a fogkrémre és így tisztítsa a fogait. A fogkő fokozatosan eltávolítható.
  • Fogszuvasodás: adjunk egy cseppet a fogkrémre, ezzel megakadályozzuk a baktériumok okozta fogszuvasodást.

Teafaolaj a háztartásban

  • Fehérneműk higiéniája: öntsünk kb. 20 cseppet a mosógépbe, ez biztosítja a különleges higiéniát mosás közben pl. pelenka, alsó fehérnemű stb. számára.
  • Helyiségek ápolása: tegyünk 20 cseppet a felmosóvízhez. A teafaolaj gátolja a penészgomba képződését a veszélyeztetett helyiségekben.

(Németből fordította: Koncz László)