A méz többet tud, mint gondolnánk

A méz mint gyógyszer – ezzel a sokatmondó címmel jelent meg összefoglaló tanulmány a spanyol Medicina Naturista folyóiratban. Kiderül belőle, hogy a méznek antioxidáns, gyulladásgátló, baktérium-, vírus- és gombaölő tulajdonságai vannak. Ígéretes eredményekkel kecsegtet egyes anyagcsere-betegségekben, például cukorbetegségben, valamint rákellenes hatású is.

A sokoldalú, csodás propolisz

Vergilius ezt írja Georgica című könyvének negyedik kötetében: „Nárcisz mézharmatot és fakéreg ragasztóanyagot helyeztek el a méhsejtek számára.” A ragasztóanyaga gyanta, amelyet a méhek a fák rügyeiből állítanak elő. Mint az emberi kézművesek, úgy használják ezt a méhek a fugák és rések lefedésére, hogy a baktériumok ne pusztíthassák el az ivadékokat.

Feketekömény olaj – a vitatott csodaszer

A feketekömény olaját már évezredekkel ezelőtt is sok betegség ellen használták. A valódi fekete köménymagból (Nigella sativa) kivont olaj állítólag jót tesz a bőrnek és a hajnak, segít a kullancsok, a szénanátha és más allergiák ellen. A növény hatása azonban ellentmondásos. Lássunk néhány információt az alkalmazásáról, hatásairól és mellékhatásairól.

Teafaolaj – a kis mindentudó

A teafa Ausztráliában honos, és az ottani őslakosoknál már régóta népszerű házi szer. Európa James Cook révén ismerkedett meg vele, az első feljegyzések dr. Joseph Banks botanikustól származnak, aki 1764-ben érkezett Ausztráliába Cook kapitánnyal. Megfigyelte, hogyan készítettek főzetet a teafa leveleiből a bőr és a sebek különböző problémáinak gyógyítására.