A méz többet tud, mint gondolnánk

A méz mint gyógyszer – ezzel a sokatmondó címmel jelent meg összefoglaló tanulmány a spanyol Medicina Naturista folyóiratban. Kiderül belőle, hogy a méznek antioxidáns, gyulladásgátló, baktérium-, vírus- és gombaölő tulajdonságai vannak. Ígéretes eredményekkel kecsegtet egyes anyagcsere-betegségekben, például cukorbetegségben, valamint rákellenes hatású is.

A méz emellett csillapítja a köhögést, gyorsítja a sebgyógyulást, emeli a vérben a tesztoszteron szintet, fokozza a spermiumok képződését és mozgékonyságát, javítja a termékenységet. Időben történő használata

Az alapos tanulmány szerzője, Pablo Saz-Peiró, 39 tételből álló szakirodalmi hivatkozást mellékelt elemzéséhez. Hosszasan sorolja a mézben található vitaminokat, flavonoidokat, karotinoidokat, aminosavakat.

Az akácméz értékesebb

Enyhén savas kémhatása (alacsony pH-ja), az ozmotikusan aktív részecskék magas koncentrációja – a benne található hidrogén-peroxid enzimatikus hatásával együtt – fokozza a méz antimikrobiális hatását. Köhögés-csillapítóként kiemelkedően hatékony más kezelésekhez vagy a placebóhoz képest, és a köhögés időtartamát is jobban csökkenti, mint a placebo.

A méz gyorsabban gyógyítja az égési sérüléseket és a műtétek során elfertőződött sebeket, mint a fertőzések elleni gyógyszerek (antiszeptikumok).

A tanulmány szerzője kitér arra is, hogy bár általános orvosi felfogás szerint anyagcserezavarban – metabolikus szindrómában, magas koleszterinszint és cukorbetegség esetén – nem ajánlott a méz használata, a legújabb kutatások alapján kijelenthetjük, hogy a méz szabályozza a vércukorszintet. Tudni kell azt is, hogy a különféle virágokból származó mézeknek más-más a fruktóz- és glükóztartalmuk, illetve eltérő a glikémiás indexük (GI). Az alacsony GI-vel jellemezhető mézek, mint amilyen pl. az akácméz, sokkal értékesebbnek számítanak, és élettani hatásukat tekintve antidiabetikumként működnek a cukorbetegeknél.

Az 1. típusú (vagyis inzulinfüggő) cukorbetegeknél a méz adagolása kedvezően befolyásolta mind az éhomi, mind az étkezés után 2 órával mért vércukorszintet, a trglicerid szintet és HgbA1c szintjét is. A 2. típusú (nem inzulinfüggő) cukorbetegeknél ugyancsak ígéretes eredményekhez vezetett a méz adagolása, igaz, egyelőre csak állatkísérletekben.

Terméketlenség esetén ugyancsak hasznos lehet a mézfogyasztás, mivel növeli a spermaszámot és a spermiumok mozgékonyságát is. Ezt egyelőre csupán hím nyulakkal végzett állatkísérletekben igazolták.

Ugyancsak érdekes fejlemény a méz lehetséges felhasználása rákbetegeknél. A méz cukortartalma miatt ezt a lehetőséget a szakemberek igencsak kétkedve fogadják, viszont a kutatások mindinkább bizonyítják, hogy a méz a ráksejtekre citotoxikus hatást gyakorol, miközben egyáltalán nem károsítja az egészséges sejteket.

(Spanyolból fordította: K. G.)

Ha szeretne még olvasni a méz jótékony hatásairól, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Az aranyló méz csodát tesz