Az aranyló méz csodát tesz

A görögök igazán méltányolták a mézet, mert a mitológia szerint az istenek ennek köszönhették a halhatatlanságot. Szeretjük a mézet finom íze miatt, és mert segít megfázáskor. Az utóbbi években a tudósok megvizsgálták a méz orvosi hatékonyságát, és meglepő eredményekre jutottak: a méz különösen jól elősegíti a sebgyógyulást és gyulladáscsökkentő hatása van.

Az ókori orvosok már tudtak a méz lázcsökkentő hatásáról, és nyílt sebek gyógyítására is alkalmazták. A méz voltaképpen nem más, mint túltelített cukoroldat: kereken 80% gyümölcs- és szőlőcukor, és mintegy 20% víz. Mi tehát benne a gyógyító anyag?

Hogyan gyógyítja a méz a sebeket?

Pontosan ezt fedezte fel Peter Molan, a Waikato Egyetem biokémikusa Új-Zélandon. Mintegy 60 baktériumfajtát, köztük az olyan veszélyes mikroorganizmusokat, mint a Staphylococcus, lehet mézzel legyőzni. Számos kórházban mézzel átitatott kötszerrel kezelnek betegeket.

A tudósok úgy vélik, hogy a méz antimikrobiális tulajdonsága a méhek által termelt enzimnek köszönhető. Ilyen pozitív hatása azonban csak a nem hőkezelt méznek van.

Megfázásnál, gyomor-bélpanaszok esetén

Tej mézzel, vagy még jobb a mézes tea, a régi, bevált házi szer torokfájás esetén. A méhnektár kb. 180 kísérő anyagot tartalmaz, a legfontosabbak közé tartoznak az ún. inhibin hormonok, amelyek olyan inhibitorok (oxidációt késleltető vagy gátló anyag), mint a flavonoidok. A pinocembrin flavonoidok gátolják a gyulladást, ezért hatásos a forró tej mézzel, ha fáj a torkunk. Más flavonoidok a vírusok ellen hatnak, és napjainkban rák elleni szerként is kipróbálják őket.

Az acetilkolin a másik fontos vegyület, amelynek kedvező hatása van a szívműködésre. Csökkenti a szívverés sebességét, tágítja a szűk koszorúereket, és ezért vérnyomáscsökkentő és szívvédő hatású. A teának vagy a tejnek azonban nem szabad túl forrónak lennie, ugyanis a méz 40 fokon felül elveszíti gyógyító tulajdonságait.

Mitől élvezeti cikk?

Amiért olyan nagyon szeretjük a mézet, az természetesen a magas cukortartalmára vezethető vissza. Ez a cukor értékes: mindenekelőtt a gyümölcscukor (közel 40%) és a szőlőcukor (30%) magas aránya következtében kellő mennyiségű energia jut a szervezetbe, így a hatóanyagai segítik a kondíciót és koncentrációt. A méz 120 aromaanyagot tartalmaz, ezek adják a különböző növényektől függő, változó ízt. Ha a méz otthon kikristályosodik, vízfürdőbe téve az üveget, felmelegíthető (ügyelni kell a 40 fokos határra).

Együnk eredetit!

Táplálkozási szakemberek nem javasolják a szupermarketekben kapható méz vásárlását. Ezek többnyire olcsó importtermékek, melyeket erősen felhevítettek a cukor kikristályosodásának megakadályozására, és nem ritkán túl sok vizet tartalmaznak. Csak azt a mézet szabad valódi méznek nevezni, amely közvetlenül méhészetből származik, és pecsét bizonyítja, hogy szigorú ellenőrzésen esett át.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha szeretne még olvasni a méz jótékony hatásairól, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

A méz többet tud, mint gondolnánk