Légfrissítők, fertőtlenítők házilag

Semmi sem fogható ahhoz, amikor a nap végén hazatérünk a jó illatú lakásunkba. A jó illat persze nem mindig adott. Ázott kutyaszag, rosszul záródó szemetes, konyhaszag, edzőcucc az előszoba közepén… Egyszerűen elkészíthető és természetes házi légfrissítőkkel azonban megszabadulhatunk ezektől a szagoktól, és még fertőtlenítjük is a lakást.

Szárított citruskarikák

Szeleteljünk vékonyra citromot, narancsot, lime-ot, és alacsony hőmérsékleten szárítsuk ki a sütőben (néhány órán át), majd helyezzük el ott, ahol frissítésre szorul a levegő. Már sütés közben is csodálatos illattal lepi el a házat, ráadásul a megszárított gyümölcs egy részét ledarálhatjuk, és felhasználhatjuk citrus ízesítésű só vagy cukor, házi bőrradír, potpourri készítéséhez, tortákra dekorációnak vagy csokoládé ízesítéséhez.

Fűszeres légfrissítő

A fahéj, szerecsendió, szegfűszeg és narancs kellemes kombinációt alkot. Keverjünk össze egy fél lereszelt szerecsendiót, ¼ csésze őrölt fahéjat, 1/8 csésze őrölt szegfűszeget és négy narancs szárított héját. Forraljunk fel egy kis lábasban 3 csésze vizet, majd tegyük kis lángra, és a adjuk hozzá a fűszerkeveréket. Addig hagyjuk a párologni, amíg átjárja az illat a lakást. Ha elfőtte a levét vagy kiszáradt, újra és újra feltölthető, és ismét bevethető.

Illatos párologtatók

Alma-fahéj párologtató: fahéjdarabkák, almahéj, szárított narancshéj, szegfűszeg tetszőleges arányú keveréke.
Bogyós karácsonyi párologtató: vörös áfonya, szárított narancshéj, fahéj, ízlés szerint.
Tökpite párologtató: porított fahéj, gyömbér, szerecsendió, szegfűszeg keveréke.

Házi légfrissítő gél

Melegítsünk ¾ csésze vizet egy evőkanál sóval egy kis lábasban, amíg a só feloldódik. Adjunk hozzá 2 zacskó természetes zselatint, és kevergessük 3-4 percig, amíg feloldódik. Vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a maradék ¼ csésze vizet. Illatosítsuk tetszés szerinti illóolajokkal. Ételfestékkel színezhetjük. Öntsük egy csinos üvegedénybe, kis vázába. Dekorációként tehetünk bele gyöngyöket, kis kagylókat, egyéb apró tárgyakat is. Hűtőszekrénybe téve hagyjuk megdermedni. Nyitva is hagyhatjuk, de lefedve tovább eltart.

Szódabikarbónás légfrissítő korongok

Keverjünk össze két csésze szódabikarbónát fél csésze vízzel, amíg sűrű masszát nem kapunk. Egy muffinsütőt béleljünk ki, és kanállal osszuk el a masszát a mélyedésekben úgy, hogy kb. ¼ részig töltsük meg.

180 fokon süssük kb. 20 percig, amíg megszárad és kemény lesz. Hagyjuk kihűlni, majd cseppentsünk rá 3-4 csepp illóolajat. Ha a korong elvesztette az illatát, ismét csepegtessünk rá.

A korongok tetejére dekorációnak szárított virágokat is szórhatunk. A használaton kívüli korongokat tároljuk légmentesen záródó üvegben.

(Angolból szerkesztette: H. Orsi)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Műillatokban élünk, pedig ártalmasak