Alkohol és energiaital együtt: gyorsabban berúg!

Sokan esküsznek a vodka és a Red Bull kombinációjára, de a Jäger is népszerű a különféle energiaitalokkal kombinálva. A gond csak az, hogy ha ilyesmit iszunk, utána még jobban kívánjuk a szeszt, és így jóval többet ihatunk a kelleténél. A koffein miatt nem érezzük annyira az alkohol részegítő hatását, így nem vesszük észre, mennyire is vagyunk ittasak.

A Northern Kentucky University friss kutatása során 26 felnőttnek – 13 férfinek és 13 nőnek adtak különféle italokat hat különböző alkalommal. Ezek között szerepelt

  • vodka egy koffeinmentes üdítővel
  • vodka egy közepes energiaitallal
  • vodka egy nagy adag energiaitallal
  • egy koffeinmentes üdítőital
  • egy közepes energiaital és egy nagy energiaital

Ezután minden résztevőt arra kértek, hogy pontozza, mennyire vágyik a szeszre, majd meg is szondáztatták őket.

Kiderült, hogy aki szeszt ivott, az jobban vágyott a szeszre, a legjobban viszont azok kívánták az alkoholt, akik energiaitallal kevert szeszesitalt fogyasztottak.

Alapvetően bármilyen magas koffeintartalmú italt fogyasztunk alkohollal keverve, jó eséllyel jobban kívánjuk a szeszt, és még többet iszunk.

Ennek oka az, hogy a koffein miatt nem érezzük annyira az alkohol részegítő hatását, és így nem vesszük észre, mennyire is vagyunk ittasak. Ennek hatására az is elképzelhető, hogy több rossz döntést hozunk, hiszen nem érzékeljük, mennyire vagyunk ittasak.