Támogatja-e a kávé a fogyást?

Alig van olyan ital, amelynek annyiféle hatást tulajdonítanak, mint a kávénak. Állítólag elűzi a fáradtságot, segíti a koncentrációt, enyhíti a fejfájást és aktiválja a zsírégetést. A koffein szív- és érrendszerre gyakorolt serkentő hatásának ismerete vezetett ahhoz, hogy a kávét sok étrendi útmutató reklámozza, mint „csodás gyógymódot” a fogyáshoz.

Miért olyan drága a fehér tea?

A fehér tea a világ egyik legértékesebb teája. Egy kg tea előállításához akár 30 000 fiatal rügyre van szükség. A fehér teát ugyanabból a növényből készítik, mint a zöld vagy a fekete teát. A különbség a feldolgozásban van. A koffein mellett a fehér tea számos más összetevőt is tartalmaz, amelyek más teákban nem találhatók ilyen koncentrációban.

A szénsavas üdítők hatása a szervezetre

Hiába tudjuk, hogy az egészséges életmódba nem illeszthetők bele a szénsavas, cukros üdítők, de a boltok polcain roskadásig állnak a különböző ízű és márkájú italok. A buborékos víz segítheti az emésztést, de edzés után jobb kerülni, mivel telít és puffaszt, és annak illúzióját kelti, hogy elég vizet ittunk, ez pedig enyhe kiszáradáshoz is vezethet.

Mi mindentől lehet hasmenésünk?

A hasmenést mindenki szeretné elkerülni, mégis gyakori probléma, különösen nyáron. Számos oka lehet, nem csak a mosatlan gyümölcs, zöldség. Néha fertőzés okozza, más esetekben gyógyszerek mellékhatásaként jelentkezik, de okozhatja pl. cöliákia és bélgyulladás is. Jó tudni azonban, hogy az arra érzékenyeknél ennivalók is okozhatnak hasmenést.

A koffein tényleg felgyorsítja az anyagcserét?

A szokások rabja vagyok. Amikor az ébresztőórám megszólal, kikelek az ágyból, és elindulok a reggeli edzésemre. Hogy mi segít átvészelni ezt? Egy csésze forró kávé ígérete, amikor hazaérek. Hozzátartozik az otthon kezdődő és a reggeli edzéssel folytatódó napi rutinomhoz. Legyen szó akár egy csésze feketéről, szójatejes lattéról – kávéimádó vagyok a végsőkig.

Miért lehetnek károsak az energiaitalok?

Az energiaitalok évek óta egyre népszerűbbek: a munkahelyeken azért isszák, hogy javítsák a teljesítményt, a partikon a fáradtság ellen fogyasztják. A gyerekek és a fiatalok is egyre inkább ezekhez az italokhoz nyúlnak az egyszerű üdítők helyett – anélkül azonban, hogy azokra a nem kívánt mellékhatásokra gondolnának, amelyeket a serkentő italok okozhatnak.

Alkohol és energiaital együtt: gyorsabban berúg!

Sokan esküsznek a vodka és a Red Bull kombinációjára, de a Jäger is népszerű a különféle energiaitalokkal kombinálva. A gond csak az, hogy ha ilyesmit iszunk, utána még jobban kívánjuk a szeszt, és így jóval többet ihatunk a kelleténél. A koffein miatt nem érezzük annyira az alkohol részegítő hatását, így nem vesszük észre, mennyire is vagyunk ittasak.

Alvásrontó iPadek

Az iskolások nagy többsége nem alszik eleget, és a szakértők szerint ezért főleg a táblagépek és a koffeintartalmú italok felelősek. Igaz, hogy jó dolog az olvasás, az e-olvasóból vagy az iPad-ből származó fény azonban gátolja az alvási mintákat. Az elektronikus eszközök által kibocsájtott kék fény felborítja a szervezet természetes biológiai ritmusát.

Úgy érzed, élénkít a koffein? Valószínűleg függővé váltál

Szakemberek szerint csupán egy tévhit, hogy a reggeli kávé hatására élénkebben indul a napunk, valójában ugyanis ezzel csak azt érjük el, hogy rövid idő elteltével újra kívánni fogjuk a koffeint, és amíg nem jutunk hozzá, fejfájással, szédüléssel és tompasággal fogunk küzdeni. Aki azt tapasztalja magán, hogy kávé nélkül képtelen nekiindulni a napnak, az valójában már koffeinfüggő, és ideje elgondolkodnia azon, hogy végleg szakít ezzel a szenvedélyével.

Nem jobb a koffeinnél az energiaital

A „különleges összetétel” ellenére az energiaitalok nem segítenek jobban a figyelem fenntartásában, mint az átlagos koffein, ami például a kávéban található – derül ki egy friss kutatásból. A szakértők egy kísérlet során a résztvevők agyi aktivitását mérték egy figyelmet igénylő feladat megoldása közben. Pontosabban azt vizsgálták, hogy az agy milyen gyorsan reagált a számítógép monitorán megjelenő betűk váltakozására.