Alvásrontó iPadek

Az iskolások nagy többsége nem alszik eleget, és a szakértők szerint ezért főleg a táblagépek és a koffeintartalmú italok felelősek. Igaz, hogy jó dolog az olvasás, az e-olvasóból vagy az iPad-ből származó fény azonban gátolja az alvási mintákat. Az elektronikus eszközök által kibocsájtott kék fény felborítja a szervezet természetes biológiai ritmusát.

Alvásrontó iPadekSleep Health szakfolyóiratban megjelent új kutatás azt mutatja, hogy a gyerekek 90 százaléka nem alszik annyit, amennyire szüksége lenne, amiért a kutatók szerint nagyrészt az általuk fogyasztott szénsavas üdítőitalok, tea és kávé felelősek. A kutatásból az is kiderült, hogy bár jó dolog az olvasás, az e-olvasóból vagy az iPad-ből származó fény gátolja az alvási mintákat. A szakértők szerint a rendszeres lefekvési és alvási rutin nagymértékben hozzásegítheti a gyerekeket a jó alváshoz.

A Pennsylvaniai Állami Egyetem kutatói Dr. Anne-Marie Chang vezetésével azt javasolják, hogy a 6-11 éves iskolások legalább kilenc, a 12-17 évesek pedig legalább nyolc órát aludjanak. Ezt a célt azonban a valóságban a gyerekek 90 százaléka nem éri el.

„Kutatásunk kimutatta azokat a negatív hatásokat, amelyeket a fénykibocsátó műszaki eszközök lefekvés előtti használata gyakorolhat az alvásra” – magyarázta Dr. Chang. „Most már az is nyilvánvalóan látszik, hogyan befolyásolhatják a szülői szabályok és az ilyen eszközökkel kapcsolatos rutinok a gyerekek alvásának mennyiségét és minőségét. Eredményeink egyértelműen kimutatták, hogy az iPad-en való olvasás lefekvés előtt a nyomtatott könyvhöz képest rontja az alvás minőségét, késlelteti a cirkadián időzítést, és rontja az éberséget másnap.”

Már korábbi kutatások is bizonyították, hogy az elektronikus eszközök által kibocsájtott kék fény felborítja a szervezet természetes biológiai ritmusát. A pennsylvaniai kutatók ezért azt javasolják a közegészségügyi tisztviselőknek, hogy fektessenek nagyobb hangsúlyt a műszaki eszközök és a média használatának visszaszorítására lefekvés előtt.