A koffein tényleg felgyorsítja az anyagcserét?

A szokások rabja vagyok. Amikor az ébresztőórám megszólal, kikelek az ágyból, és elindulok a reggeli edzésemre. Hogy mi segít átvészelni ezt? Egy csésze forró kávé ígérete, amikor hazaérek. Hozzátartozik az otthon kezdődő és a reggeli edzéssel folytatódó napi rutinomhoz. Legyen szó akár egy csésze feketéről, szójatejes lattéról – kávéimádó vagyok a végsőkig.

A koffein a természetben több mint 60 növény leveleiben, magvaiban és/vagy gyümölcsében található meg, és az egyik leginkább tanulmányozott összetevő. Mivel olyan széles körben fogyasztott élelmiszerekben van meg, mint a kávé, a csokoládé, a tea és az üdítők, egy átlagos amerikai legalább minimális mértékben fogyaszt koffeint minden nap. Ami azt illeti, egy közelmúltbeli tanulmány szerint egy átlagos amerikai 165 mg-ot visz be a szervezetébe naponta.

Figyeljünk a napi adagra

Mennyi 400 mg koffein?

Mint a legtöbb dolog esetében, a koffeinnek is megvan az ajánlott napi fogyasztáshatára. Az Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hatóság (Food and Drug Administration) szerint napi 400 mg idéz elő negatív egészségügyi hatásokat felnőtteknél.

Nem mindig tudhatjuk biztosan, hogy mennyi koffeint fogyaszthatunk. Ehhez nyújt segítséget a következő lista. 400 mg koffein körülbelül a következőknek felel meg:

  • 8 csésze fekete tea
  • 4 csésze kávé
  • 2,5 energiaital
  • 8 diétás üditő

Hatással lehet a koffein a súlyra?

Azzal, hogy a koffein felgyorsítja az anyagcserét, segíthet a súlykezelésben. Nyugalmi állapotban alapanyagcsere rátáról beszélhetünk, ez az az anyagcsere alapérték, amire a test alapvető funkcióihoz szükség van. Az alapanyagcsere rátához figyelembe kell venni a magasságot, testsúlyt és életkort. Testedzéssel extra kalóriákat tudunk elégetni, de a nap folyamán az alapanyagcsere ráta felelős a kalóriák nagy részének az elégetéséért.

Évtizedek óta folyó tudományos kutatások vizsgálják a koffein hatását az anyagcserére és a súlykezelésre. Egy négy próbasorozatból álló átfogó tanulmány azt mutatta ki, hogy a koffein és a kávé egyaránt stimulálja az anyagcsere rátát az egészséges és a túlsúlyos résztvevőkben. Érdekes módon, az eredmények azt mutatják, hogy egészséges résztvevők számára nagyobb a zsírlebontás mértéke.

Egy másik kutatás azt mutatta ki, hogy 100 mg koffein 3-4%-kal emelte az alapanyagcsere rátát. Életszerű példára vetítve ez az jelenti, hogy ha a napi kalóriaszükséglet 2000 kalória körül mozog, akkor 100 mg koffein 60-80 kalóriával emelheti a napi szükségletet.

A koffeintartalmú italok javítják az egészségügyi állapotunkat?

Igen! Ami azt illeti, ez olyan kérdés, amit a 2015-ös Étrend Irányelv Tanácsadó Bizottság (Dietary Guidelines Advisory Committee) tudományos riportjában vizsgált. Ebben erőteljes kísérleti bizonyítékok állnak rendelkezére arról, hogy a mérsékelt kávéfogyasztás (legfeljebb 400 mg koffein naponta) nem hozható kapcsolatba olyan krónikus betegségek megnövekedett kockázatával, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések, a rák és a vetélés. Tehát úgy tűnik, hogy a kávézási szokások még a derékbőség csökkentésénél is kifizetődőbbek.

(Angolból fordította: Gazda Edina)