Támogatja-e a kávé a fogyást?

Alig van olyan ital, amelynek annyiféle hatást tulajdonítanak, mint a kávénak. Állítólag elűzi a fáradtságot, segíti a koncentrációt, enyhíti a fejfájást és aktiválja a zsírégetést. A koffein szív- és érrendszerre gyakorolt serkentő hatásának ismerete vezetett ahhoz, hogy a kávét sok étrendi útmutató reklámozza, mint „csodás gyógymódot” a fogyáshoz.

De segíthet-e valóban a kávé a fogyásban? Az biztos, hogy a zsírpárnák nem olvadnak le pusztán kávéivástól. Eláruljuk, hogy mennyi igazság van az állítólagos bölcsességben, és hogyan tudja észszerűen használni a kávét az étrendjében.

Zsírégetés: csak mozgáshoz kapcsolódva hatékony

Kimutatták, hogy a kávéban található koffein valóban elősegíti a zsírsavak felszabadulását a szervezet raktáraiból. Ez a folyamat önmagában azonban nem elegendő a zsírlerakódások eltüntetéséhez, mert ha a szabad zsírsavakat nem a megnövekedett energiaigény következtében használjuk fel, a szervezet ezeket újra tárolja.

A koffein csak elegendő testmozgással kombinálva támogathatja a zsírégetést. Még nem bizonyították, hogy egy csésze kávé edzés előtt növeli-e a szükséges kalóriafogyasztást.

A hirtelen éhség becsapása kávéval

A feketekávé szinte nem tartalmaz kalóriát, ezért diéta alatt megengedett. Ezenkívül a meleg ital kitölti a gyomrot, és így csökkenti a farkaséhséget. Ha tehát az egészségtelen snackek iránti étvágyát csökkenteni akarja, próbáljon ki egy csésze kávét csokoládé vagy kukoricapehely helyett.

De vigyázat: cukor, tejszín vagy sok tej gyorsan átalakítja a kávét kalóriabombává. Ezért a legjobb, ha a kávét tisztán, vagy csak egy kevés alacsony zsírtartalmú tejjel issza.

Zöld kávé: hatása nem bizonyított

Az USA új divatos diétáinak részei a zöld kávébab kivonatát tartalmazó étrend-kiegészítők. A hatóanyag, a klorogénsav, állítólag csökkenti a cukor felszívódását a bélben, és ezáltal támogatja a fogyást. Mindeddig azonban nem állnak rendelkezésre megbízható tanulmányok, amelyek igazolják a készítmények hatékonyságát.

Nélkülözhetetlen az egészséges táplálkozás és a sport

Ha le szeretne fogyni, nem kell lemondania a kávéról: a népszerű forró ital támogathatja az alacsony kalóriatartalmú étrendet. A kiegyensúlyozott étrend és az elegendő testmozgás azonban elengedhetetlen az állandó fogyáshoz.

A radikális böjtöktől és a nulla kalóriás étrendtől erősen eltanácsoljuk: nem hoznak hosszú távú sikert, és súlyosan károsíthatják az egészségét.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Ezt tegye a reggeli kávéba a hasi zsírok ellen