Támogatja-e a kávé a fogyást?

Alig van olyan ital, amelynek annyiféle hatást tulajdonítanak, mint a kávénak. Állítólag elűzi a fáradtságot, segíti a koncentrációt, enyhíti a fejfájást és aktiválja a zsírégetést. A koffein szív- és érrendszerre gyakorolt serkentő hatásának ismerete vezetett ahhoz, hogy a kávét sok étrendi útmutató reklámozza, mint „csodás gyógymódot” a fogyáshoz.

Az élvezetes, tudatos étkezés a túlsúly ellen is hat

Az étkezés természetes, egészséges és élvezetet szerző tevékenység az éhségünk kielégítésére. Élelmiszerrel teli és megszállottan diétázó kultúránkban azonban az evés gyakran lélek nélküli, „kötelező”, és a bűnösség érzetét keltő dolog. A tudatos étkezés egy ősi gyakorlat, amely segíthet megoldani ezt a szeretem-gyűlölöm kapcsolatot az ételekkel.

A frontok hatással vannak az étvágyunkra is

Mindannyian megtapasztaltuk már, hogy az étvágy nem állandó, hanem időszakonként, vagy akár napról napra is változhat. Sokan szeretnék, ha az étvágyuk kisebb lenne, mert ebben látják a diéta, vagy az egészségesebb életmód kulcsát. A legegyszerűbb, ha nem is kívánunk többet enni. De vajon mitől változik az étvágyunk, mitől lesz néha kisebb vagy nagyobb?

Akkor egyen, ha éhes…

Ha akkor eszünk, amikor nem vagyunk éhesek, nem tesz jót az egészségünknek. Ha kellően éhesek vagyunk étkezés előtt, alacsonyabb lesz az étkezés után mért vércukorszintünk. Az éhség legyen a vezérfonal – mondja David Gal, a Cornell Egyetem munkatársa –, de nehéz eltökélten ragaszkodni ehhez a szabályhoz, amikor reklámok csábítanak a folytonos evésre.

Nem mérges a párunk, csak éhes!

Egy nemrégiben közzétett friss kutatás szerint – amely során naponta kétszer mérték (reggel éhgyomorra és lefekvés előtt) a résztvevők vércukorszintjét –, ha a párunk munkából hazatérve mindenért belénk köt és szokatlanul morcos, könnyen lehet, hogy valójában nem is dühös ránk, csupán majd’ éhen hal szegény, mivel egész nap nem volt ideje rendesen enni.