A frontok hatással vannak az étvágyunkra is

Mindannyian megtapasztaltuk már, hogy az étvágy nem állandó, hanem időszakonként, vagy akár napról napra is változhat. Sokan szeretnék, ha az étvágyuk kisebb lenne, mert ebben látják a diéta, vagy az egészségesebb életmód kulcsát. A legegyszerűbb, ha nem is kívánunk többet enni. De vajon mitől változik az étvágyunk, mitől lesz néha kisebb vagy nagyobb?

Frontok és az evés

Megdöbbentő, de még a fronthatásoknak is komoly közük van ahhoz, hogy milyen az étvágyunk! Ha jön a hűvösebb idő, az emberek éhesebbek. „Már megfigyeltük, hogy hidegebb idő esetén nagyobb mennyiségű péksüteménnyel érdemes készülnünk, mert minden jóval hamarabb elfogy” – mondta egy pékárulánc vezetője. Bizony, nem csak télen igyekszik a szervezetünk „raktározni” és óvni a testünket a hideg ellen, hanem akár egy nyári hidegfrontra is nagyobb étvággyal reagálhat a szervezetünk.

Hűvös időben többet eszünkMinél többet eszik, annál éhesebb lesz

Annál éhesebbek vagyunk, minél többet eszünk – persze hosszú távon. Sajnos ez igaz, tekintve, hogy ilyenkor a gyomrunk kitágul, és egyre több és több ételre lesz szükség ahhoz, hogy elérkezzünk a jóllakottság érzéséhez. A jó hír az, hogy a gyomor rugalmas szerv, és ahogy ki tudott tágulni, úgy össze is tud szűkülni. Emiatt lehet néhány nap nehezebb átmenet, de megéri kitartani! Utána már könnyebb lesz kevesebbet enni.

Az sem mindegy, hogy mit eszünk

Az étvágy szempontjából fontos tényező, hogy mit eszünk. Minél hizlalóbb dolgokat fogyasztunk, annál erősebb az étvágyunk, tehát már csak ezért sem éri meg egészségtelenül táplálkozni. Ennek oka, hogy a fehér lisztes, cukros ételek gyakorlatilag üres kalóriák – eszük, de mégsem lakunk jól, csak rövid időre. Hirtelen erősebb, sőt kínzóbb telítettségérzetet tudnak okozni.

Ezzel ellentétben a rostos ételek nem ülik meg úgy a gyomrunkat, az emésztésünk könnyebbé és gyorsabbá válik, és a jóllakottság érzete hosszabban kitart. A vércukorszint emelkedése a másik magyarázat: az említett egészségtelen ételek hirtelen megemelik a vércukorszintet, majd hatalmas esés következik. Ezzel ellentétben a rostos ennivalóktól ez a hullámzás sokkal kisebb amplitúdót ír le a vércukorszintben.

Elhanyagolhatatlan tényező: a lelkiállapot

Bizony ezt a szempontot nem szabad kifelejtetni a sorból, amikor az étvágy kérdésével foglalkozunk: a lelkiállapotunk jelentősen befolyásolja, hogy mennyire vagyunk éhesek. Típusonként változik, hogy kire milyen hatással van a jó- és rosszkedv. Míg az egyik ember akkor tud enni, ha jó a kedve, ha pedig szomorú, lehangolt, vagy stresszes, akkor nincs étvágya. A másik típushoz tartozók ellenkezően reagálnak: nyugodt lelkiállapotban tudatosabban képesek szabályozni, hogy mennyit esznek, de a negatívnak ítélt érzelmekkel találkozva sokkal többet esznek. Hallhattuk már a „stresszevők” megfogalmazást, ők az utóbbi csoportba tartoznak.