Nem mérges a párunk, csak éhes!

Egy nemrégiben közzétett friss kutatás szerint – amely során naponta kétszer mérték (reggel éhgyomorra és lefekvés előtt) a résztvevők vércukorszintjét –, ha a párunk munkából hazatérve mindenért belénk köt és szokatlanul morcos, könnyen lehet, hogy valójában nem is dühös ránk, csupán majd’ éhen hal szegény, mivel egész nap nem volt ideje rendesen enni.

Nem mérges a párunk, csak éhes!A kutatók 107 középkorú házaspárt kísértek figyelemmel, és megkérték őket, hogy három héten keresztül minden reggel éhgyomorra, illetve minden este, lefekvés előtt mérjék meg a vércukorszintjüket. A párok – akik átlagosan 12 éve voltak házasok – valamennyien kaptak egy-egy vudu babát is, amely a társukat jelképezte, és az egyes napok végén mindenkinek az volt a feladata, hogy ebbe a babába szúrjanak egy vagy több tűt, attól függően, éppen mennyire dühösek a másikra.

Egy alkalommal összesen 51 tűt használhattak fel, és minden alkalommal fel kellett jegyezniük, hogy ebből hányat szúrtak a babába. Természetesen a párok nem láthatták egymást eközben, hogy ne befolyásolják egymás érzéseit. A vizsgálat végén valamennyi házaspár részt vett még egy felmérésen, ahol egymás ellen kellett egy videó játékot játszaniuk, és a nyertes a vesztes felet egy fejhallgatón keresztül egy kellemetlen hanghatással büntethette, melynek hosszát és hangerejét a nyertes fél választhatta meg, így ezzel szintén a bennük lappangó agresszivitásról tehettek tanúbizonyságot. A résztvevők nem tudták, hogy valójában mindannyian a számítógép ellen játszottak, és a gép random módon választotta ki a nyertest, így mindkét fél volt, hogy nyert és volt, hogy veszített.

A kutatás végeztével a szakemberek összevetették az alanyok napi vércukorszintjét és a partner iránti agresszivitásuk mértékét, és megállapították, hogy az alacsony vércukorszint agresszívebbé tette az embereket a másik iránt függetlenül attól, hogy az illető előzetesen mit nyilatkozott arról, hogy mennyire elégedett a kapcsolatával, amiből a kutatók arra következtettek, hogy az éhség bizony kihat a partner iránti érzelmekre is. Mindebből mi a tanulság? A kutatást vezető Brad Bushman, az Ohio Állami Egyetem munkatársa szerint leginkább az, hogy mielőtt egymásnak esnénk a nap végén, és mindenféléket egymás fejéhez vágnánk, üljünk le és együnk egy jót, mert ezzel megelőzhetünk számos konfliktust és felesleges veszekedést.