Akkor egyen, ha éhes…

Ha akkor eszünk, amikor nem vagyunk éhesek, nem tesz jót az egészségünknek. Ha kellően éhesek vagyunk étkezés előtt, alacsonyabb lesz az étkezés után mért vércukorszintünk. Az éhség legyen a vezérfonal – mondja David Gal, a Cornell Egyetem munkatársa –, de nehéz eltökélten ragaszkodni ehhez a szabályhoz, amikor reklámok csábítanak a folytonos evésre.

Napjaink fogyasztóját szünet nélkül bombázzák evésre biztató hirdetésekkel és kísértésbe is viszik. Ezért aztán a mai fogyasztó gyakran nem azért eszik, mert éhes, hanem mert éppen valamilyen ízletes étel kínálja magát.

Ha kevesebbet főzünk...Gal kutatása arról szól, hogy ha olyankor eszünk, amikor nem vagyunk éhesek, az nem éppen előnyös az egészségünkre nézve.

A kísérletben 45 egyetemi hallgató vett részt. Először azt kérték tőlük, jelöljék meg egy kérdőíven éhségük fokát, majd egy szénhidrátdús ételt kaptak. Ezután szabályos időközönként megmérték a vércukorszintjüket. A vércukorszint a szénhidrátot tartalmazó étel elfogyasztása után elkezd emelkedni. Az tekinthető egészségesebbnek, ha viszonylag kicsit emelkedik a vércukorszint, mert a kiugró glükózérték károsítja a szervezetünk sejtjeit.

A kutatás azt mutatta, hogy azoknál a hallgatóknál, akik éhesnek érezték magukat étkezés előtt, alacsonyabb vércukorszint alakult ki, mint akik nem voltak különösebben éhesek, mielőtt a felajánlott szénhidrátdús ételt elfogyasztották.

Néhány jó tanáccsal is ellátták az egyetem kutatói az egyszerű fogyasztókat:

  • Bliccelje el az ebédet, ha nem éhes! (A vércukorszint-kiugrások hízást okozhatnak.)
  • Jobb, ha nem nevezünk egy ételt egészségesnek, mert az egészségesnek nevezettből többet eszünk a kelleténél.
  • Ha kevesebbet főzünk, kevesebb lesz a hulladék.
  • A konyhába is tegyen tükröt: nem fogja kedvelni az egészségtelen ételeket.
  • Használjon kisebb tányérokat, 20-25%-kal kevesebbet fog enni.
  • Minél egyszerűbb tányért használ a tálaláshoz (a papírtálca a legelőnyösebb), annál kevesebbet fog enni.
  • Részesítse előnyben a villát a kanál helyett, és kevesebb kalóriát fog magához venni.