Egy kis séta – a legjobb gyógyszer

Korábban írtam már a séta jótékony hatásairól, de a téma, ahogy mondani szokták, „megér még egy misét”. A séta az egyik leghatékonyabb „gyógyszer”: mérsékli a szívbetegség, a rák kockázatát, csökkenti a magas vérnyomást, a koleszterinszintet, sőt felfrissíti az emlékezőképességünket is. Az étkezés utáni rövid séta jó módszer a vércukorszint karbantartására.

Így csökkentheti a vércukorszintjét

A megemelkedett vércukorszint a cukorbetegség tipikus jele. A diabéteszesek száma rohamosan nő, a betegeknek általában gyógyszerekre vagy inzulinra van szükségük a vércukorszint szabályozásához. A vércukorszint csökkentése gyakran természetes módon is lehetséges, az alábbi tanácsok azoknak is hasznosak lehetnek, akik szeretnék megelőzni a cukorbetegséget.

Az almaecet üdvös hatásai

Az almaecet használata régóta ismert népi gyógymód, hírnevét nálunk tudtommal dr. D. C. Jarvis (kiropraktor orvos) magyarul is megjelent könyve alapozta meg. Ebben leírta, hogy az amerikai Vermont államban élők sokkal egészségesebbek és tovább is élnek, mint az ország más területein lakók. A magyarázat szerinte a mézzel kevert almaecetes italtban rejlik.

Ételek, amelyek alig hatnak a vércukorra

Ha Önnél cukorbetegséget diagnosztizáltak, az orvos egyik első javaslata biztosan az étrend átalakítása lesz, és hitrelen még a látszólag egészséges ételek is tiltólistára kerülnek. Talán ömmel hallja, hogy néhány étel, amelyről korábban azt feltételezte, hogy nem eheti, valójában jóval kisebb hatással van a vércukorszintre, mint azt gondolnánk.

Miért jó a GLYX-diéta?

Aki úgy dönt, hogy táplálkozását a GLYX-diétához igazítja, tartósan veszi kézbe testsúlyának ellenőrzését. A glikémiás index (GLYX, GI) az az érték, amely az élelmiszerek vércukor- és inzulinszintre gyakorolt hatását mutatja. A csípőn lerakódott kilók ellen nemcsak esztétikai okokból kell felvenni a harcot, hanem mindenekelőtt saját egészségünk érdekében.

Kevés szénhidrát – jobb anyagcsere

Akár már aprócska változtatásokkal is eredményt lehet elérni, ha az egészségünkről van szó. Az alacsonyabb mennyiségű szénhidrátbevitel és a jól időzített testmozgás már rövidtávon egészséges változásokhoz vezet az anyagcserénkben. Nem mindegy azonban, hogy mikor edzünk. Ha üres gyomorra tesszük, egészségtelenül magas maradhat a vércukorszintünk.

Akkor egyen, ha éhes…

Ha akkor eszünk, amikor nem vagyunk éhesek, nem tesz jót az egészségünknek. Ha kellően éhesek vagyunk étkezés előtt, alacsonyabb lesz az étkezés után mért vércukorszintünk. Az éhség legyen a vezérfonal – mondja David Gal, a Cornell Egyetem munkatársa –, de nehéz eltökélten ragaszkodni ehhez a szabályhoz, amikor reklámok csábítanak a folytonos evésre.

Túlkezelik az idős cukorbetegeket?

Sok idős cukorbetegnél inkább kárt okoz a túl szoros vércukorkontroll, mint amennyi haszna van. Többségüknél csupán nehézségeket okoz, nem jár előnnyel, és az agresszívebb kezelés az olyan szövődmények kockázatát is fokozza, mint a hirtelen kialakuló túl alacsony vércukorszint, ezen keresztül pedig a szívritmuszavar, a szédülés és az eszméletvesztés.

Tompítja az agyat a magasabb vércukorszint

Rossz hír az édesszájúak számára: a túl sok cukor árt a memóriának. A vércukorszint alacsonyan tartása ugyanis jót tesz az agynak, míg a túl sok édesség fogyasztása, illetve a más okból felszökött érték memóriaproblémákat okozhat – derül ki egy friss kutatásból, amely szerint a vércukorszint beállítása segíthet megelőzni a korral járó szellemi hanyatlást.