Kevés szénhidrát – jobb anyagcsere

Akár már aprócska változtatásokkal is eredményt lehet elérni, ha az egészségünkről van szó. Az alacsonyabb mennyiségű szénhidrátbevitel és a jól időzített testmozgás már rövidtávon egészséges változásokhoz vezet az anyagcserénkben. Nem mindegy azonban, hogy mikor edzünk. Ha üres gyomorra tesszük, egészségtelenül magas maradhat a vércukorszintünk.

A Michigan Egyetem professzora, Katarina Borer által végzett tanulmány szerint a vizsgálatban résztvevő nőket 4 csoportra osztották: magas vagy alacsony mennyiségű szénhidrátot fogyasztókra és az étkezést megelőzően testedzést végző vagy nem végzők csoportjára. Minden étkezésük nagyjából 800 kalóriából állt. A kevesebb szénhidrátot fogyasztók étele 30% szénhidrátból, 45% zsírból és 25% fehérjéből állt. Étrendjükben volt makaróni, sajt, kolbász, saláta, gyümölcs, vegetáriánus hamburger és leves.

Ne üres gyomorra sportoljunk

A testmozgást végző csoport kétórás, közepesen megterhelő edzésen vett részt, melynek egy órával étkezést megelőzően lett vége. Normális esetben a sporttevékenység csökkenti az inzulinrezisztenciát és csökkenti a vércukorszintet, de ebben a vizsgálatban az étkezést közvetlenül megelőző testmozgás ennek éppen az ellenkezőjét váltotta ki.

A vizsgálat legfontosabb eredménye annak kimutatása volt, hogy a kevesebb szénhidrátot fogyasztóknak már 24 óra leforgása után 30%-kal csökkent az étkezés utáni inzulinrezisztenciájuk és inzulinszintjük, illetve hogy az üres gyomorral való testmozgás végzése talán mégsem tesz olyan jót szervezetünknek, mint gondolnánk. Testmozgás során ugyanis legtöbb sejtünk inzulinrezisztenssé válik, hogy a májból felszabaduló cukrot a nagy igénybevételnek kitett izmaink tudják felvenni. Ha viszont erre a hirtelen megnőtt cukormennyiségre az izmainknak nincs mind szüksége, akkor az edzést követően egészségtelenül magas maradhat a vércukorszintünk.