A legfontosabb tények a zsírról

A zsírokat többnyire egészségtelen, hizlaló dolognak tekintjük, valójában azonban több fontos funkció látnak el a szervezetben. Fontos energiaszolgáltatók, egy gramm zsír 9 kalóriájával kétszer annyi energiát ad, mint ugyanennyi szénhidrát vagy fehérje. Ha a testünk nem égeti el azonnal a zsírokat, akkor energiatartalékként elraktározza „rosszabb időkre”.

A FODMAP étrend nem fogyókúra, de segít IBS-ben

Az irritábilis bél-szindrómában érintettek gyakran szenvednek emésztési zavarban étkezések után. Könnyebbséget hozhat számukra az úgynevezett low (alacsony) FODMAP étrend, amely különböző szénhidrátok fogyasztását jelenti. Mi is ez az étkezési forma? Mire kell ügyelni az érintetteknek? Segít-e valójában a diéta irritábilis bél-szindróma esetén?

Miért görbe a banán?

A banán az egyik legnépszerűbb gyümölcs, esszük nyersen, főve, sütve, isszuk turmixokban. Nem csoda, hogy szeretjük, mert nemcsak ízletes, hanem tele van tápanyagokkal is, ezért rendkívül egészséges és tápláló. Bár szénhidrátokban gazdag, az összetétele mindig változik: minél érettebb a banán, annál kevesebb benne a keményítő és annál több a cukor.

Kevés szénhidrát – jobb anyagcsere

Akár már aprócska változtatásokkal is eredményt lehet elérni, ha az egészségünkről van szó. Az alacsonyabb mennyiségű szénhidrátbevitel és a jól időzített testmozgás már rövidtávon egészséges változásokhoz vezet az anyagcserénkben. Nem mindegy azonban, hogy mikor edzünk. Ha üres gyomorra tesszük, egészségtelenül magas maradhat a vércukorszintünk.

Rizs: kalóriaszegény, laktató

Soha ne égjen le a rizsed! – hangzik a kínai jókívánság. Ez is mutatja, hogy a rizsnek óriási jelentősége van az ázsiai régióban. Ott az összes élelmiszer mintegy 80 százaléka rizs, ezért sok helyi nyelvben az élelmiszer és a rizs szavak azonosak. Ám míg Kínában évente több mint 90 kg rizs fogyasztanak fejenként, ez Európában csak valamivel több mint 3 kg.

A szénhidrát is növeli a tüdőrák kockázatát?

Ki gondolná, hogy a fehér kenyér, a rizs és a péksütemények 49 százalékkal növelik a tüdőrák kialakulásának kockázatát? A magas glikémiás indexű ételek veszélyt jelentenek a tüdőre, ezért a szakemberek szerint az ilyen ételeket érdemes kiiktatni az étrendünkből. Legalábbis ezt állítják újabban – bár lehet, hogy csak a szénhidrátellenes kampány jegyében…

Több zsírt érdemes fogyasztani?

Mindig azt halljuk, hogy ha karcsúak szeretnénk lenni, kerüljük a zsír fogyasztását. A zsírban gazdag étrend lehet azonban a hatékony fogyókúra kulcsa. Azok a sportolók, akik kevesebb szénhidrátot fogyasztottak, több zsírt égettek el, és kitartóbbak voltak a testmozgásban. Az étrend megváltoztatásával szó szerint megnövelhetjük az állóképességünket.

Van-e fogyókúra szénhidrát megvonása nélkül?

Szükségünk van-e a kenyérre, vagy létezik sikeres fogyókúra szénhidrát megvonása nélkül? A szénhidrátra a legtöbb diétázó a fogyókúrák sikerét veszélyeztető rémként tekint, amit a súlycsökkenés érdekében feltétlenül száműznie kell az étrendjéből. A kevesebb szénhidrát valóban a testsúly csökkenéséhez vezet, ám ez csak látszólagos eredmény.

Szénhidrát – de milyen?

Nem könnyű eldönteni, mi a jó, miközben folyamatosan érkeznek az újabb, olykor egymásnak ellentmondó hírek. Az utóbbi időben rossz hírnevet szerzett a szénhidrát: sokan vallják, hogy minél kevesebbet eszünk belőle, annál jobb. Naponta legalább három szelet teljes kiőrlésű kenyérnyi szénhidrátra van szükségünk, ennél kevesebb anyagcserezavarokhoz vezethet.

A telített zsírok démona

Ha megduplázzuk, közel megtriplázzuk a telített zsírok bevitelét, az nem fogja följebb vinni a telített zsírsavak szintjét a vérben – állítják az Ohio Egyetem kutatói. Ezzel szemben, ha a szénhidrátok bevitelét növeljük meg, megjelennek a vérben az olyan zsírsavak, amelyek a cukorbetegség és a szívbetegség kockázatának megemelkedését hordozzák.