A szénhidrát is növeli a tüdőrák kockázatát?

Ki gondolná, hogy a fehér kenyér, a rizs és a péksütemények 49 százalékkal növelik a tüdőrák kialakulásának kockázatát? A magas glikémiás indexű ételek veszélyt jelentenek a tüdőre, ezért a szakemberek szerint az ilyen ételeket érdemes kiiktatni az étrendünkből. Legalábbis ezt állítják újabban – bár lehet, hogy csak a szénhidrátellenes kampány jegyében…

Jelenleg a tüdőrák halálos áldozatai között 12 százalékban találhatók meg a nemdohányzók: ők azok, akik leginkább veszélyeztetettnek számítanak, ha túl sok szénhidrátot fogyasztanak.

Nem csak a dohányzásA glikémiás index az egyes élelmiszerek vércukoremelő képességét jelenti a szénhidráttartalmukkal egyező mennyiségű szőlőcukorhoz képest, százalékban kifejezve.

A magas GI alapú étrend magasabb vérglükóz- és inzulinszintet kíván, ami bizonyos hormonok emelkedéséhez vezet a vérben. Ilyen például az ún. inzulinszerű növekedési faktor, az IFG is. Ha az IFG szintje a szervezetben magas, nagyobb a tüdőrák kialakulásának kockázata.

Egészen meglepő eredményre jutottunk, miszerint a magas GI 49 százalékkal növeli a tüdőrák kockázatát.

Úgy látszik, a nemdohányzók esetében a leggyakoribb probléma a túl sok szénhidrát fogyasztása, az új „cigaretta” tehát a fehér kenyér. Érdemes visszafogni a fogyasztását, illetve szükség esetén iktatni az étrendből – tanácsolja dr. Stephanie Melkonian, a University of Texas munkatársa.