Szívbetegség, szélütés: vezető halálozási okok a világban

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rendszeresen vizsgálja, hogy világszerte miben halnak meg az emberek. A fejlődő országokban vannak még olyan betegségek, amelyek az iparilag fejlett országokban ma már eltűntek, vagy gyógyszerrel gyógyíthatók. A gazdagabb országokban vezetnek az ún. civilizációs betegségek, mint amilyen a köszvény vagy a cukorbetegség.

A tüdőrákról: aki időt nyer, életet nyer

Vezető helyen vagyunk – sajnos. Hazánkban az összes haláleset negyede rákos megbetegedés miatt következik be, és ez az arány az európai és a globális számoknál is magasabb. Ezen belül is minden negyedik, rák okozta haláleset tüdőrák miatt történik. Miként ismerhetjük fel minél korábbi stádiumban a tüdőrákot, és mit tehetünk a megelőzés érdekében?

A szénhidrát is növeli a tüdőrák kockázatát?

Ki gondolná, hogy a fehér kenyér, a rizs és a péksütemények 49 százalékkal növelik a tüdőrák kialakulásának kockázatát? A magas glikémiás indexű ételek veszélyt jelentenek a tüdőre, ezért a szakemberek szerint az ilyen ételeket érdemes kiiktatni az étrendünkből. Legalábbis ezt állítják újabban – bár lehet, hogy csak a szénhidrátellenes kampány jegyében…

Dohányosokban előre jelzi a tüdőrák kockázatát a szérum bilirubin

Az Amerikai Rákkutató Társaság (AACR) washingtoni éves konferenciáján bemutatott legújabb kutatás szerint az alacsony bilirubin szinttel rendelkező dohányosok a tüdőrák és a halálozás magasabb kockázatának vannak kitéve, mint a magasabb bilirubin szinttel rendelkező társaik. A felfedezés alapján a szérum bilirubin hatékony biomarkerként szolgálhat a tüdőrák előrejelzésében.

Ugyanolyan veszélyesek lehetnek a nanorostok, mint az azbeszt

A nanotechnológiát felhasználó iparágak által előállított aprócska rostszálak belélegezve ugyanolyan károkat okozhatnak, mint az azbeszt. Sok mindennapi használati tárgyban megtalálhatók, a sportszerektől kezdve a pelenkán át a porszívóig. Néhány rostszál ugyanolyan alakú, mint az azbesztrost, mely közismerten rákkeltő: tüdőrákot és mellhártya-daganatot okozhat.

Újranőhet a tüdő műtét után

Tudósok nemrégiben felfedezték az első bizonyítékot arra nézve, hogy a felnőttek tüdeje – ha csak részben is – képes újranőni műtéti eltávolítás után. A megfigyelésre akkor került sor, amikor egy 33 éves nőnél, akinek rák miatt az egész jobb tüdejét eltávolították, MRI segítségével kimutatták, hogy megnőtt a tüdőhólyagocskák száma.

Fokozza a halálos tüdőrák kockázatát a dízel égésterméke

A dízelmotorok kipufogógázát már régebben lehetséges rákkeltő anyagnak nyilvánították. Egy új kutatás bizonyítékot szolgáltatott arra, hogy hosszabb távon már egész kevés is növeli a tüdőrák miatti halálozás kockázatát. A kutatás során 12 315 bányász sorsát követték nyomon nyolc földalatti, nem fémet kitermelő bányából.

Kutyákkal a rák ellen

Munkakutyák, akik az egészségügy szolgálatában állnak. Igazi szimatsztárok. A kutyák szaglóhámja 150 cm2 területű, és kb. 220 millió szaglósejtet tartalmaz. Az emberé csak 5 cm2, kb. 5 millió sejttel.

A radon, a láthatatlan gyilkos

Aki tehette, télre szigeteltette az otthonát, kicseréltette a régi ajtót-ablakot. Lehet, hogy lassabban pörögnek a fogyasztásmérők, de vajon biztonságban dőlhetünk-e hátra? Mi köze van a hőszigetelésnek az egészségünkhöz?

A tüdőrák második vezető oka: a radon

A dohányzás az első, a radongáz a tüdőrák a második vezető oka. A radon színtelen, szagtalan, íztelen gáz, mérés nélkül nem lehet tudomásunk arról, hogy mekkora radonsugárzásnak vagyunk kitéve a lakásban. Gyakorlatilag mindenféle talajban ott van, csak nem egyforma mértékben.