Ugyanolyan veszélyesek lehetnek a nanorostok, mint az azbeszt

A nanotechnológiát felhasználó iparágak által előállított aprócska rostszálak belélegezve ugyanolyan károkat okozhatnak, mint az azbeszt. Sok mindennapi használati tárgyban megtalálhatók, a sportszerektől kezdve a pelenkán át a porszívóig. Néhány rostszál ugyanolyan alakú, mint az azbesztrost, mely közismerten rákkeltő: tüdőrákot és mellhártya-daganatot okozhat.

Ugyanolyan veszélyesek lehetnek a nanorostok, mint az azbesztA Toxicology Sciences című folyóirat közzétette annak a kísérletnek az eredményeit, melyet egereken végeztek el, és amelyből kiderült, hogy a hosszabb szálak jelentik a nagyobb veszélyt. Az egerek és emberek tüdeje eltérő ugyan, de a kutatók azt remélik, hogy munkájuk nyomán sikerül majd biztonságosabb nanorostokat kifejleszteni.

Ken Donaldson, az Edinburgh Egyetem légzőszervi toxikológus professzora elmondta: „Felmerültek aggályok annak kapcsán, hogy a nanotechnológiával előállított rostszálak használata kockázatos lehet, mert ugyanolyan alakúak, mint az azbeszt.” Különböző méretű ezüst nanorostokat fecskendeztek be egerek tüdejébe. Az 5 mikrométernél nagyobb szálak gyakran belefúródtak a tüdőszövetbe, és ott gyulladást idéztek elő. Az ennél kisebbek gond nélkül kiürültek. Donaldson professzor a következőket tette hozzá: „Eddig is tudtuk, hogy a hosszabb szálak rákot okozhatnak, de eddig nem tudtuk, mely mérethatár felett következik ez be. Fontos tudni, hogy mely hosszúság felett jelentkezhetnek betegségek, hogy a jövőben biztonságosabb termékeket lehessen előállítani.”

A Brit Tüdő Alapítvány munkatársa, Stephen Spiro professzor szerint az elmúlt 30 évben megnégyszereződött a mellhártya-daganatos (mesothelioma) esetek száma az azbeszt miatt. „Ez a kutatás különösen érdekes, mert megmutatja, mely szálméret felett lehet számítani a daganat megjelensére. Újabb kutatások is alátámasztották, hogy ezt a méretet kellene megadni az ipari kézikönyvekben, így el lehetne érni, hogy senki szervezetébe ne kerüljön halálos betegséghez vezető káros anyag.”