Vigyázzon, ha azbeszt van a közelben!

Az azbeszt a természetben előforduló, szálas szerkezetű ásvány, kiválóan alkalmas hő- és hangszigetelésre, kémiai ellenálló képessége is erős. Már az időszámításunk előtt is felhasználták épületekben, de még edények készítéséhez is. Április 1-7. között tartják az Azbeszt Világhetét, amely az azbesztre és az általa okozott betegségekre hívja fel a figyelmet.

Veszélyforrások a lakásban (1.)

A napunk túlnyomó részét zárt terekben töltjük – a munkahelyen, vagy többnyire az otthonukban. Az egészséges életkörülmények otthon éppen ezért fontosak jólétünk és egészségünk szempontjából. Az atkák, az azbeszt, a higany, az ólom vagy a penészgombák – tehát a szennyező anyagok jelentősen befolyásolhatják a lakás minőségét és ezzel az egészséget.

Ugyanolyan veszélyesek lehetnek a nanorostok, mint az azbeszt

A nanotechnológiát felhasználó iparágak által előállított aprócska rostszálak belélegezve ugyanolyan károkat okozhatnak, mint az azbeszt. Sok mindennapi használati tárgyban megtalálhatók, a sportszerektől kezdve a pelenkán át a porszívóig. Néhány rostszál ugyanolyan alakú, mint az azbesztrost, mely közismerten rákkeltő: tüdőrákot és mellhártya-daganatot okozhat.