Veszélyforrások a lakásban (1.)

A napunk túlnyomó részét zárt terekben töltjük – a munkahelyen, vagy többnyire az otthonukban. Az egészséges életkörülmények otthon éppen ezért fontosak jólétünk és egészségünk szempontjából. Az atkák, az azbeszt, a higany, az ólom vagy a penészgombák – tehát a szennyező anyagok jelentősen befolyásolhatják a lakás minőségét és ezzel az egészséget.

Azbeszt

Európában 1993 óta tilos azbesztet használni, de azbesztforrások még ma is találhatók a háztartásban. Ilyenek például a hőtárolós kályhák, hőszigetelő panelek, szigetelések és a kopott PVC padló hátsó oldala. Aki azt gyanítja, hogy azbeszt van a lakásában, semmilyen körülmények között ne kezdje szétszedni pl. régi padlót, mert a nem megfelelő munkavégzés károsítja az egészséget. A legveszélyesebbek az ilyenkor keletkezett azbesztszálak, amelyek belélegezve rákot okozhatnak. Célszerű, hogy speciális cég végezze a munkát.

Azbeszt: bízzuk szakemberre

Ólomveszély a régi csövek miatt

Az ólom – még nyomokban is – méreg, a csontokban, a fogakban és az agyban halmozódik fel, hatással van az ideg- és immunrendszerre. Az ólomszennyezett gyermekek intelligencia-, tanulás- és koncentrációs zavarban szenvednek.

Ha 1960 előtt épült házban lakik, lehet, hogy abban ólomcsöveket raktak le. Ilyen csövek vannak becslések szerint a régi épületek 10-20 százalékában.

Padlóburkolatok és szőnyegek

Padlóburkolatokból számos káros anyag szabadulhat fel. Gázképző veszélyes anyag például a formaldehid, vagy akár a PCP, különösen az olcsó import anyagokból szabadulhat fel. Rejtett veszélyek: PVC padlók tartalmazhatnak ökológiailag káros lágyítókat, a padlószőnyegekből oldószerek párologhatnak el. A természetes szőnyegeket molylepkék ellen piretroiddal kezelik.

Elektroszmog

Az elektromágneses szennyezés magában foglalja az összes elektromos, mágneses és elektromágneses teret. Elektromos és mágneses mezők keletkeznek, ahol távvezetékek, kábelek és műsorszórók vannak telepítve. Minden elektromos berendezés és háztartási készülék alacsony frekvenciájú elektromos és mágneses mezőt állít elő. Ha a standard használatnál a távolság megfelelő, az eszközök elektromos mezeje csekély.

Nagyfrekvenciás elektromágneses mezőket hoznak létre vezeték nélküli telefonok, mobiltelefonok, mobiltelefon-árnyékolási termékek, vezeték nélküli hálózatok, vezeték nélküli fejhallgató, mikrohullámú sütő vagy babafigyelő. Németországban az alacsony frekvenciájú 50 Hz-es elektromos és mágneses mezők (háztartási villamos energia) és 16 2/3 Hz (villamosított közlekedési rendszerek) és magas frekvenciájú 10 MHz-es elektromágneses mezők engedélyezettek. A kockázatok minimalizálása érdekében kerülje az elektromágneses mezőket.

(Folytatjuk)

(Németből fordította: Koncz László)