Újranőhet a tüdő műtét után

Tudósok nemrégiben felfedezték az első bizonyítékot arra nézve, hogy a felnőttek tüdeje – ha csak részben is – képes újranőni műtéti eltávolítás után. A megfigyelésre akkor került sor, amikor egy 33 éves nőnél, akinek rák miatt az egész jobb tüdejét eltávolították, MRI segítségével kimutatták, hogy megnőtt a tüdőhólyagocskák száma.

Újranőhet a tüdő műtét utánAmint arról James Butler, a bostoni Harvard Egyetem Orvosi Karának docense beszámolt, 15 évvel a műtét után 64 százalékos növekedés jelentkezett a tüdőhólyagocskák számában, ami világosan mutatja, hogy felnőttek esetében is lehetséges bizonyos mértékű tüdőnövekedés.

A vizsgált beteg új tüdőhólyagocskái mind azonos alakúak voltak, mintha a tüdő valamire adott válaszként növesztette volna azokat. Butler úgy véli, a növekedést a szövetek megnyúlása is okozhatta, ezért felmerül a kérdés, vajon egyéb biomolekuláris növekedés is előidézhető-e ily módon?

Nagyjából másfél évvel a műtét után, a beteg asszony rendszeres testmozgásba kezdett, ami sétából, biciklizésből és jógázásból állt. 15 éven át rendszeresen ellenőrizték tüdeje kapacitását, és míg a kezdetekben ez a mérték igen alacsony volt, idővel javult a helyzet, ami szintén az új szövetek növekedését támasztja alá.

Dr. Norman Edelman, a Stony Brook Egyetem professzora úgy véli, érthető, hogy testedzés hatására a tüdő regenerálódni kezd, hiszen már a méhen belül is növekedésre ösztönzi a tüdőt a rekeszizom összehúzó ereje.

Butler a jövőben több ember bevonásával ismételt vizsgálatokat szeretne elvégezni, hogy pontosan feltérképezhessék, milyen biomolekuláris mechanizmusok állnak a tüdőnövekedés hátterében.