Kutyákkal a rák ellen

Munkakutyák, akik az egészségügy szolgálatában állnak. Igazi szimatsztárok. A kutyák szaglóhámja 150 cm2 területű, és kb. 220 millió szaglósejtet tartalmaz. Az emberé csak 5 cm2, kb. 5 millió sejttel.

A tüdőrák az egyik leggyakrabban előforduló rákfajta. A probléma ennél a rákfajtánál a korai felismerés hiánya. A tünetek csak a késői stádiumban lépnek fel, és a korai felismerés lehetőségét biztosító módszer költséges és sugárterheléssel jár. Mégis, minél korábbi korábbi a diagnózis, annál kedvezőbb a prognózis. Kilenc német „szuperszimatnak” köszönhetően azonban most lehetővé vált egy teljesen veszélytelen korai felismerés.

A tumorok ugyanis meghatározott fehérje-anyagcseretermékeket hoznak létre, melyek a légzéssel kijutnak az emberi szervezetből. A kutyák finom orra megérzi ezt az elváltozást – és ezen alapul a világ első rákkutató kutyafalkája.

Ötvennégy kutyából választották ki a kilenc legtehetségesebbet, és hónapokon keresztül képezték őket. Több ezer kilégzett levegő mintát szagoltak meg, és a csapat már az alapkiképzés után 85%-os pontossággal felismerte a rákos levegőmintákat.

90%-os találati arány

Azt, hogy a kutyák megérzik a rákot, időközben már számos tudományos szakértő igazolta. De a dolog mégsem úgy működik, hogy egyszerűen csak rálehelünk egy kutyára. Az ötletgazda Wolfgang Gleichweit éveken át foglalkozott a kilégzett levegőminták konzerválásával, míg végre sikerrel járt. A vizsgált személy felfúj egy léggömböt, majd a levegőt egy próbacsövecskében aktív szénnel préselik össze – a szén megköti a levegőt, amit aztán a kutyák, összehasonlításos alapon, megvizsgálnak. Természetesen előfordulnak tévedések, de az esetek 90%-ban a négylábúaknak igazuk van.

Nem csak tűdőrákra

Izraeli tudósok a daganatsejtek felszínéről kibocsátott úgynevezett biomarkereket mérve tüdőrákosok mellett vastagbél-, emlő- és prosztatarákosok leheletét is vizsgálták. Úgy tűnik, a biomarkerek nem csak a korai felismert segítik, de a daganatok típusának elkülönítésére is alkalmasak. Ha a módszer – amely egyenlőre még nagyon korai stádiumban van – beválik, nemcsak fájdalommentes, de jóval korábbi diagnosztizálásra is mód nyílik.

(Forrás: News Leben, 2010. április, németből fordította: Harrach Orsolya)