Szívbetegség, szélütés: vezető halálozási okok a világban

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rendszeresen vizsgálja, hogy világszerte miben halnak meg az emberek. A fejlődő országokban vannak még olyan betegségek, amelyek az iparilag fejlett országokban ma már eltűntek, vagy gyógyszerrel gyógyíthatók. A gazdagabb országokban vezetnek az ún. civilizációs betegségek, mint amilyen a köszvény vagy a cukorbetegség.

A civilizációs betegségeket a zsírok, cukros ételek, a stressz és az egészségtelen életmód okozzák. Az alábbi lista összefoglalja a 2012-ben a világban meglévő tíz vezető halálokot.

Többféle halálokért is felelős

1. Ischaemia, szívkoszorúér-betegség. Általában az érelmeszesedés következménye. Az ischaemiás szívbetegségnél csökken a vérkeringés, ami azt jelenti, hogy romlik a szív oxigénellátása. Ennek szívritmuszavar, szívelégtelenség, szívinfarktus és hirtelen szívhalál lehet a következménye. Világszerte 7,4 millió ember halt meg 2012-ben ischaemiás szívbetegség következtében.

2. Szélütés vagy stroke. 2012-ben 6,7 millió ember életét követelte. Általában hirtelen és váratlanul jelentkezik, tehát nemcsak a leggyakoribb, de egyben a legveszélyesebb halálok. Tünetei: súlyos fejfájás, homályos látás, szédülés, hányinger, az arc, a karok vagy a lábak bénulása.

3. Krónikus obstruktív légúti betegség (COPD): szinte a dohányzás közvetlen „eredménye", a negyedik halálok. A név ötvözi a két betegséget: krónikus hörghurut és tüdőtágulás. A COPD-nál fokozatosan szűkülnek a hörgők, végül a tüdő hiperinflációja áll be, ezáltal légzési nehézség jelentkezik. Az esetek 90 százalékát a dohányzás okozza. 3,1 millió ember halt meg a COPD-ben 2012-ben.

4. Légzőszervi betegségek. Az alsó légutak megbetegedéséhez tartoznak a legkülönbözőbb betegségek, például a megfázás, influenza, asztma, tüdőgyulladás, allergiák. Bár ezek a betegségek általában könnyen kezelhetők, mégis 3,1 millió ember halt meg 2012-ben ezek következményeiben. Különösen a fejlődő országokban gyakran nem elegendő mennyiségű a gyógyszer, így különösen a gyermekek és idősek, legyengült emberek halnak meg gyakran az egyszerű betegségben, noha egy injekció vagy néhány tabletta is elég lett volna. A nyugati országokban a tüdőgyulladás és az influenza nem ritkán halálosak az idősebbek számára, akiknek már legyengült az immunrendszerük.

5. Tüdőrák. A légcső- és a tüdőrák is főként a dohányzás eredménye. Míg a tüdőrák az egyik leggyakoribb rosszindulatú daganatnak számít, a légcsőrák ritkább. A rák mindkét formája nagyon agresszív, és ezért gyakran halálhoz vezet. 2012-ben 1,6 millió ember halt meg légcső- vagy tüdőrákban.

6. AIDS és HIV. Az AIDS minden felvilágosítás ellenére továbbra is az első tíz leggyakoribb halálokok egyike. A HIV-vírus, amely kiváltja az immunhiányt, vagy szexuálisan, vagy szennyezett vérátömlesztéssel, vagy nem fertőtlenített orvosi eszközökkel vihető át. A HIV-fertőzöttek évtizedekig panaszmentesen élnek, ha azonban előtör, az előbb-utóbb halálhoz vezet. Az AIDS ugyan kezelhető, de még mindig nem gyógyítható. Évente 1,5 millió ember hal meg ebben a betegségben.

7. Hasmenés. A fejlődő országokban gyakori halálok. Különösen a gyerekek halnak meg egészségtelen ételek fogyasztása miatt, amit például szalmonella-mérgezés vált ki. A vérhas, kolera, tífusz és béltuberkulózis a legveszélyesebb hasmenéses betegség. Különösen rettegett a hasmenés a test kiszáradása miatt: a folyamatos folyadékveszteség következtében a test több vizet veszít, mint amennyit fel tud venni, és kiszárad. 2012-ben 1,5 millió ember halt meg világszerte hasmenés következtében, köztük sok gyerek.

8. Cukorbaj. A diabétesz anyagcsere-betegség, a glükóz kiválasztódását eredményezi a vizeletben. A diabetes mellitus esetében a vércukorszint megemelkedett, ami hosszú távon maradandó károsodást okoz a szervekben és az idegekben. A diabétesz késői szövődményei közé tartozik a szívinfarktus, az agyvérzés és a keringési problémák. Különösen a felnőttkori diabéteszek állapota javítható az életmód és a táplálkozás megváltoztatásával, mindazonáltal 1,5 millió ember halt meg 2012-ben cukorbetegségben.

9. Közlekedési balesetek. Az egyetlen halálok, amely nem betegség. A halálos közlekedési balesetek száma a hetvenes évekhez képest jelentősen csökkent. Ennek oka nemcsak biztonságosabb autók és utak, hanem a fokozott óvatosság a lakosság körében. Különösen a gyermekek veszélyeztetettek, ezért a szülőkkel kell gyakorolniuk, hogyan viselkedjenek helyesen a forgalomban. 2012 1,3 millió ember halt meg közlekedési balesetek következtében.

10. Hipertóniás szívbetegség. 2012-ben 1,1 millió ember halt meg magas vérnyomásos szívbetegségben. A magas vérnyomásos szívbetegségnél a magas vérnyomás hosszú távú következményéről van szó. Aki éveken át magas vérnyomásban szenved, annak a szíve folyamatosan fokozott terhelésnek van kitéve, mivel nagyobb munkát végez. Ennek következtében a szívizom megvastagszik, és nem szállítja megfelelően a vért. Ez ahhoz vezet, hogy a szív gyenge lesz, és már nem tudja betölteni megfelelően szerepét (szívelégtelenség).

(Németből fordította: Koncz László)

 

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés