Vírus a HIV árnyékában: HTLV-1

A HTLV-1 olyan vírus, amelyet jóformán alig ismerünk. Általában nem okoz tüneteket, de vérrákot és más betegségeket válthat ki. A vírust akkor fedezték fel, amikor a tudományos érdek sokkal sürgetőbb volt: a HIV-kutatás. Ma a vírus szinte észrevétlenül terjedt el a világ egyes részein, nincs ellene se védőoltás, se gyógymód.

Szívbetegség, szélütés: vezető halálozási okok a világban

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rendszeresen vizsgálja, hogy világszerte miben halnak meg az emberek. A fejlődő országokban vannak még olyan betegségek, amelyek az iparilag fejlett országokban ma már eltűntek, vagy gyógyszerrel gyógyíthatók. A gazdagabb országokban vezetnek az ún. civilizációs betegségek, mint amilyen a köszvény vagy a cukorbetegség.

Otthoni HIV-tesztet törzskönyveztek

Az ínyről vett kenetminta alapján 20 percen belül eredménnyel szolgál az otthon is elvégezhető HIV-teszt, amelyet kedden törzskönyveztek az Amerikai Egyesült Államokban. Az OraQuick® In-Home HIV Teszt új fejezetet nyithat a vírus elleni harcban. Hivatalos becslések szerint körülbelül 1,2 millió amerikai hordozza azt, ám körülbelül egyötödük nem tud róla, ami jelentősen növeli a fertőzés terjedésének kockázatát.

Megbízható HIV teszt mindössze néhány perc alatt

Az mChip egy újonnan kifejlesztett, hitelkártya méretű kézi eszköz, amely mindössze 15 perc alatt, közel 100 százalékos pontossággal képes meghatározni, hogy a használója HIV fertőzött-e, vagy sem. Az új fejlesztés óriási áttörést hozhat a HIV és az AIDS elleni küzdelemben a fejlődő világ országaiban. A Ruandában végzett elsődleges tesztek szinte 100 százalékos megbízhatósággal működtek.