Otthoni HIV-tesztet törzskönyveztek

Az ínyről vett kenetminta alapján 20 percen belül eredménnyel szolgál az otthon is elvégezhető HIV-teszt, amelyet kedden törzskönyveztek az Amerikai Egyesült Államokban. Az OraQuick® In-Home HIV Teszt új fejezetet nyithat a vírus elleni harcban. Hivatalos becslések szerint körülbelül 1,2 millió amerikai hordozza azt, ám körülbelül egyötödük nem tud róla, ami jelentősen növeli a fertőzés terjedésének kockázatát.

Otthoni HIV-tesztet törzskönyveztekAz otthon elvégezhető procedúra valószínűleg növelni fogja a szűrési hajlandóságot, hiszen jelentősen kevesebb idő- és energia-ráfordítást igényel amellett, hogy a páciensek jóval diszkrétebbnek érezhetik a kórházi vérvételnél – mondta Dr. Karen Midthun, az Élelmiszer és Gyógyszerengedélyezési Hivatal munkatársa. A teszt engedélyezése két hónappal azután történt meg, hogy a szervezet 17 tagú tanácsadó testülete egyhangúlag kijelentette: támogatja a lépést, mivel az előnyök messze felülmúlják a lehetséges hátrányokat.

A gyártó, az OraSure Technologies nevű cég már korábban is forgalmazott egy változatot orvosok és egészségügyi intézmények részére. Bár kutatások szerint a teszt kevésbé hatékony, ha laikusok, tehát maguk a páciensek végzik, a pontossági arány minimális csökkenése vállalható „ár” az újonnan feltárt esetekért cserébe.

„Az öntesztelés enyhíteni fogja a HIV-fertőzöttség körül kialakult stigmákat” – jósolja Dr. Nitika Pant Pai, a montreali McGill Egyetem professzora. „Az embereknek nem magával a vizsgálattal, hanem annak körülményeivel volt problémájuk. Ez a könnyen elvégezhető módszer mindenkit motiválni fog a szűrésre” – tette hozzá.

Az újonnan törzskönyvezett teszttel egyébként roppant egyszerű a tesztelés folyamata. Kenetet kell venni a külső ínyfelületről, egy fiolába helyezni a mintát, és ha 20 percen belül két vöröses-lilás vonal jelenik meg az ellenőrző ablakban, fölmerül a betegség gyanúja. Ekkor minél előbb célszerű orvoshoz fordulni, hogy vérvétellel megerősíthessék vagy megcáfolhassák azt. Az ínyről nyert váladék egyébként nem azonos a nyállal.

Az OraSure a kutatási eljárás végén 5 700 emberrel végeztette el a tesztet, s 114 ízben született pozitív eredmény, amely 106 főnél volt valós. Ez 93 százalékos hatékonyságot jelent, míg a negatív jelzés az esetek 99,98 százalékában helyes. „Tehát megközelíti a vérvétel pontosságát” – állapította meg Dr. Pant Pai.