Vírus a HIV árnyékában: HTLV-1

A HTLV-1 olyan vírus, amelyet jóformán alig ismerünk. Általában nem okoz tüneteket, de vérrákot és más betegségeket válthat ki. A vírust akkor fedezték fel, amikor a tudományos érdek sokkal sürgetőbb volt: a HIV-kutatás. Ma a vírus szinte észrevétlenül terjedt el a világ egyes részein, nincs ellene se védőoltás, se gyógymód.

Szívbetegség, szélütés: vezető halálozási okok a világban

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rendszeresen vizsgálja, hogy világszerte miben halnak meg az emberek. A fejlődő országokban vannak még olyan betegségek, amelyek az iparilag fejlett országokban ma már eltűntek, vagy gyógyszerrel gyógyíthatók. A gazdagabb országokban vezetnek az ún. civilizációs betegségek, mint amilyen a köszvény vagy a cukorbetegség.

Már nem jelent halálos ítéletet a HIV-fertőzöttség

A kutatók kimutatták, hogy egy húsz éves HIV-pozitív felnőtt, aki retrovírus ellenes terápiában részesül, előreláthatóan hetvennél is több évig elélhet. Ez a várható élettartam megközelíti az általános amerikai népességét. A korábban intravénás kábítószereket használó, illetve a nem fehér betegekben azonban alacsonyabb a várható élettartam.

Otthoni HIV-tesztet törzskönyveztek

Az ínyről vett kenetminta alapján 20 percen belül eredménnyel szolgál az otthon is elvégezhető HIV-teszt, amelyet kedden törzskönyveztek az Amerikai Egyesült Államokban. Az OraQuick® In-Home HIV Teszt új fejezetet nyithat a vírus elleni harcban. Hivatalos becslések szerint körülbelül 1,2 millió amerikai hordozza azt, ám körülbelül egyötödük nem tud róla, ami jelentősen növeli a fertőzés terjedésének kockázatát.

Megbízható HIV teszt mindössze néhány perc alatt

Az mChip egy újonnan kifejlesztett, hitelkártya méretű kézi eszköz, amely mindössze 15 perc alatt, közel 100 százalékos pontossággal képes meghatározni, hogy a használója HIV fertőzött-e, vagy sem. Az új fejlesztés óriási áttörést hozhat a HIV és az AIDS elleni küzdelemben a fejlődő világ országaiban. A Ruandában végzett elsődleges tesztek szinte 100 százalékos megbízhatósággal működtek.

AIDS-tapasz: a magyar álomra várunk

Olykor előkerül a szenzációs hír, aztán csend lesz. A magyar találmány pedig több figyelmet érdemelne – és főként egy nagy gyógyszergyár támogatását, mert az AIDS-gyógyszer több más betegség ellen is hatásos lehet.

Új utak az AIDS kutatásában

Egy WHO-előrejelzés az 1990-es évek közepén a világ lakosságát leginkább fenyegető betegségeként a szív- és érrendszeri problémákat jelölte meg. Az Egészségügyi Világszervezet a HIV-fertőzést csupán a tizedik helyre sorolta. Napjainkra igencsak megváltozott a helyzet.

Elkerülhető a halálos kór

Hogyan védekezik a szervezetünk a rák ellen? Miért betegszik meg az egyik ember rákban, míg a másik nem? Mit tehetünk a tumorok kialakulásának megelőzéséért, illetve a gyógyulásért? Ezt világítja meg dr. Kulcsár Gyula pécsi biokémikus a vele készült videofelvételen.

Egyre több HIV-pozitív Európában

A WHO Európai Régiójában, amihez Oroszország és a szovjet utódállamok is tartoznak, az Európai Betegségellenőrzési és Prevenciós Központ szerint 806 258 (diagnosztizált) HIV-fertőzött él. Közülük 86 912 a múlt évben diagnosztizált új beteg, számuk Németországban is nő.

Egyre több brit bízik a homeopátiában

Az Egyesült Királyságban az elmúlt években mindinkább erősödnek a homeopátia elleni támadások. Felkorbácsolta a kedélyeket az a londoni szimpózium, amelyet az AIDS elleni homeopátiás kezelésről decemberben tartottak. Az eszmecserét a brit Homeopata Társaság szervezte.