Szívbetegség: tesztelje, mennyire egészséges a szíve!

Jól tudjuk, hogy az egészséges életmód jelentősen csökkentheti a szívbetegség és a szívroham kockázatát. Mindenekelőtt fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás, a sok friss gyümölcs és zöldség fogyasztása, az elegendő testmozgás friss levegőn és a lehető legkevesebb stressz. Az első számú felelős mégis a dohányzás! Ellenőrizzük, mikor érdemes orvoshoz fordulni!

Teszteljük, mennyire egészséges a szívünk

Válaszoljon igennel vagy nemmel az alábbi kérdésekre:

  • Gyakran áll stressz és/vagy nagy nyomás alatt?
  • Gyakran ki van téve nagyobb testi erőfeszítésnek?
  • Dohányzik?
  • Van magas vérnyomása (nyugalmi állapotban tartósan nagyobb, mint 140/90 Hgmm)?
  • Túlsúlyos (testtömegindex >25)?
  • Idősebb 40 évesnél?
  • Kevesebbszer sportol heti egy alkalomnál?
  • Többet iszik napi egy pohár alkoholnál?
  • Magasabb a vércukorszintje a normálisnál (éhgyomorra magasabb, mint 120 mg/dl)?
  • Van a családjában szívinfarktus és/vagy stroke-beteg?

Több mint öt kérdésre válaszolt igennel? Akkor mindenesetre többet kell tennie az egészségéért, és kérjen tanácsot orvosától. A meglévő szívbetegség kimutatásához átfogó orvosi vizsgálat szükséges.

Mi az az „halálos kvartett”?

Ügyeljen a vérnyomására, a vérzsírszintre és a vércukorszintre, ezeket rendszeresen ellenőriztesse. Ez a három tényező a testsúllyal együtt a szívműködést leginkább befolyásoló tényezők. Ha ezek mindegyike magas, akkor azt halálos kvartettnek hívják, ami nagymértékben növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Vérnyomás

Az egyik legfontosabb kockázati tényező a magas vérnyomás. Egészséges felnőtteknél a nyugalmi állapotban lévő vérnyomás 120/80 Hgmm, 140/90 Hgmm-től magas vérnyomásról beszélünk. A szívnek állandóan a magas nyomás ellen kell pumpálni a vért az erekbe, emiatt nő a szív oxigénigénye, és ha nincs elég oxigén, az szívrohamhoz vezethet.

Koleszterin és vérzsír

A túl magas koleszterinszint – a hajlam és a testmozgás hiánya mellett – elsősorban a zsíros ételek mennyiségével függ össze. A megnövelt vérzsírszint nem okoz azonnali panaszokat, hosszú távon azonban súlyos egészségi problémákhoz vezet: a zsír és a koleszterin beépül az erek falába, szűkítik az ereket (plakkok rakódnak le) és növelik az érelmeszesedés kockázatát.

Vércukor

Az emelkedett vércukorszint szintén károsítja az ereket, és elősegíti a koszorúerek meszesedését. Az éhgyomorra mért vércukorszint normál értéke 110 mg/dl. Az elhízott embereknél fokozott a cukorbetegség kialakulásának kockázata.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Szívbetegség, szélütés: vezető halálozási okok a világban